Във връзка с противодействие на епидемии от грип и ОРЗ днес се свиква Областен оперативен щаб в Пловдив. На него ще бъде обсъдена заболеваемостта в региона, както и необходимостта от противодействие на епидемии на територията на областта.

Председател на щаба е д-р инж. Илия Зюмбилев – Областен управител на област Пловдив. Директорът на РЗИ Пловдив д-р Сийка Димчева ще представи общата картина на заболеваемостта в Пловдивска област.

Припомняме, миналата седмица от Регионалната здравна инспекция уточниха, че заболеваемостта в Пловдив е достигнала епидемични стойности, но въпреки това ситуацията е стабилна. Тогава не се предвиждаше обявяване на грипна ваканция при учениците, тъй като отсъстващите бяха 17% при граница от 30%. 

Бяха отложени и профилактичните прегледи за деца и жени, както и задължителните имунизации от общопрактикуващите лекари. Беше въведено и ограничаване на свижданията в болници и домове за стари хора, засилен филтър в детските и учебни заведения с учестена дезинфекция и по-често проветряване на помещенията и други.

Има ли промяна седмица по-късно и ще пуснат ли учениците в грипна ваканция? Предстои да разберем. 

Обявиха грипна епидемия в Пловдив и областта

Промяна! Не се въвежда грипна епидемия в Пловдив, а само противоепидемични мерки