Сигнал за поставено взривно устройство в Средно училище „Г.С. Раковски” във Велико Търново е бил подаден тази сутрин в 9:20 часа на стационарния телефон в счетоводството. От ръководството на училището веднага се обадили на телефон 112.

„Звънна телефонът в стаята, вдигнах – детски глас, на шега каза: „Обаждаме се от КАТ, има бомба в стаята!”. Попитах в коя стая е бомбата и ми се затвори телефонът. Директорката подаде сигнал на 112, идваха от полиция от Пожарна безопасност, действаха си по протокол”, разказа за БГНЕС Кристина Димова, която приела бомбената заплаха по телефона в счетоводството.

Екипи на пожарната и полицията се отзовали незабавно и започнали претърсване на цялата сграда, в която е настанено още и Спортното училище. Въпреки телефонната заплаха, децата не са били евакуирани.

„Направиха оглед от пожарна, полиция, даже имаше един сапьор. Според тях, и според нас, може би е шега, но направиха оглед навсякъде, на всички заключени и незаключени помещения. Децата не са били евакуирани, така прецениха органите на реда", каза Ренета Савова, директор на СУ „Г. С. Раковски".

В средното училище учат 70 деца до 8 клас. Възможно е фалшивият сигнал да е подаден за отмяна на контролни или класни работи.

След обследване на сградата, учебните занятия бяха възстановени. Предстои полицията да идентифицира подателя на сигнала.