Нужна ли е извънредна ваканция заради ковид ситуацията и ще се премине ли към обучение в онлайн среда?

"В момента е много голямо напрежението в образователната система. Учителите капнаха - по 50% от педагогическите колективи, особено в гимназиален етап, са болни или са под карантина. Днес, утре министърът трябва да издаде заповед, за да може гимназиалният етап да мине в онлайн обучение поне до края на първия срок", обясни пред БНТ Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители Такева.

Предлагат извънредна ученическа ваканция

"Аз говорих с министъра в петък, той ми обеща да кажа по БНТ в събота какви са му намеренията, тогава аз се обърнах към двамата директори - Стаматов и Александров, да задвижат нещата", посочи тя.

Всяка седмица по 6 учители умираха от ковид след коледната ваканция. Нямате представа колко е тежко положението, допълни тя.

"Предложението учениците в гимназиален етап да преминат към онлайн обучение наистина звучи разумно, със сигурност мерки трябва да се вземат и да се види как може да се подкрепи системата", заяви на свой ред и Яна Алексиева от Асоциация "Родители".

"Наистина има много голям брой учители, които в момента са болни или карантинирани, и това със сигурност нарушава процеса", допълни тя.

"Всички тези деца и ученици, които са онлайн - защо министерството ги кара да правят класни или да попълват тестове в училищна среда? Няма никаква логика и аз не знам защо екипът на министър Денков не напипва пулса на проблемите", отчете Янка Такева.

Тя заяви, че е убедена в успешното приключване на първия учебен срок, но отново подчерта, че министерството изпуска контрола върху системата.

Училищата ще се затварят само в краен случай, градините - изобщо