"Ако не беше трагично, щеше да е комично". Така завършва коментарът на д-р Атанас Митков, разпространен в социалните мрежи, който касае две актуални събития от изминалите седмици.

Както GlasNews съобщи, Масачузетският технологичен университет обяви 30-годишен български учен за визионер. Става въпрос за д-р Златко Минев, преобърнал основно твърдение в квантовата физика. Публикуваме коментара на д-р Атанас Митков без редакторска намеса.

Докато медиите ни занимават с някакъв господин, който си поръчал скъпи пържоли - без малки букви, без надписване, без измама, които не искал да плати; докато неговият клип с "драматичната му история" е изгледан около 5 млн. пъти за тази седмица, никой не разбра, че
Масачузетският технологичен университет обяви 30-годишен български учен за визионер и за възможен следващ носител на НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ФИЗИКА!

„Д-р Златко Минев преобърна основно твърдение в квантовата физика, което смущаваше Нийлс Бор и Алберт Айнщайн“, написа университетът на страницата си в интернет. През по-голямата част от 20-ти век се предполагаше, че атомите се променят от едно енергийно ниво в друго при резки, непредвидими, малки квантови скокове. Минев доказа друго:
Движението, не само може да се предвиди движението, но и да се контролира!

Експериментът на българина от 2020г. показа, че когато един атом е бомбардиран с енергия под формата на светлина, той се движи от едно енергийно ниво на следващо по непрекъснат и плавен начин, а не чрез мигновен скок. Той успя да открие промяната в енергийното ниво на атома достатъчно бързо, за да го контролира, така че да може да спре скока му и да го обърне, преди да бъде завършен. Британско издание определи пробива на българина като "научно земетресение".

Д-р Златко Минев е бакалавър е по физика от Калифорнийския университет в Бъркли, бил е асистент в Станфорд, а след това е продължил образованието си в Йейл, откъдето има две магистърски степени. Там той е защитил и докторската си дисертация в лабораторията по квантроника на Мишел Деворе, където е провел и експеримента с контролирането на квантовия скок. Освен това е и щатен научен сътрудник в лабораторията „Уотсън“ на корпорацията „Ай Би Ем“.

Д-р Минев пише в профила си в „ЛинкдИн“, че владее четири езика, като на първо място поставя българския ????????

През 2021 г. стана носител на Наградата „Джон Атанасов“, а днес реномирани научни институции и издания го спрягат за потенциален носител на Нобел за физика.

Ако не беше трагично, щеше да е комично... 

Голямо признание за наш млад учен

Може ли клиентът, платил за "златните" пържоли, да бъде съден?