Не беше толкова страшно, колкото очаквах. По телевизията инжекцията изглежда по-голяма. Даже ми беше приятно. Доста добре се чувствам и се радвам, че вече съм защитен от вируса. С нетърпение очаквам да си сложа и втора доза. Ваксинирайте се.

Това сподели 10-годишният Александър Драганов, след като получи педиатричната доза от ваксината на „Пфайзер/Бионтех” срещу COVID-19 във ваксинационния кабинет на УМБАЛ „Св. Георги”. Четвъртокласникът от СУ „Св. Константин-Кирил Философ” бе и първото момченце във възрастовата група 5-11 години в Пловдив, което бе ваксинирано. Александър очаквал с нетърпение да бъдат одобрени препаратите за деца, тъй като в семейството му само той не бил ваксиниран.  

„Ваксинираме се, защото вярваме в науката. Вярваме в развитието на човечеството. Искаме да празнуваме спокойно празниците, да си живеем спокойно живота и да се радваме на близки и роднини”, сподели и бащата на Александър – Митко Драганов. Със съпругата му не са имали никакви притеснения да ваксинират сина си. Консултирали са се с лекари специалисти и изцяло са се доверили на техните съвети. „Не само ние със съпругата ми, всички вкъщи сме ваксинирани – баби, дядовци, лели. Аз вече имам и бустерна доза”, допълни бащата пред trafficnews

Преди Александър през кабинета минаха две млади дами. А веднага след него без никакво притеснение на стола седна и 10-годишният Константин Анастасов. Той имал желание да бъде първият имунизиран днес. „Радвам се, че най-сетне успях. Веднага щом разбрах, че може и децата да се ваксинират, нямах никакви колебания. Моля всички да го направят. Така няма да се налага и да плюем в пликчетата в училище”, призова момченцето.

Баща му, хирургът д-р Юри Анастасов, пък обясни, че няма съмнения да се пристъпи и към ваксинацията на деца. Цялото семейство са ваксинирани, някой вече имат и бустерни дози. За щастие, до момента никой от близките не се е разболял от COVID-19. „Нямам никакви притеснения относно ваксината. Смятам, че трябва да говорят хора, които разбират. Ние сме лекари, но не сме специалисти. Но за мен няма съмнение, че това е пътят да бъдем по-сигурни за нормалния ни живот вбъдеще”, допълни д-р Анастасов.

До края на деня в кабинета са записани общо 26 деца. Сред тях са и двете момиченца близначки на епидемиолога от лечебното заведение д-р Христиaна Бацелова. „Надявам се да се обадят родителите на още 4 деца, за да не се налага да изхвърляме дози. Има голям интерес. Има записани за дните между Коледа и Нова година, както и за първите дни след празниците”, разказа д-р Бацелова.

Преди ваксинация децата се преглеждат. Снема се анамнеза от родителите дали има друга поставена ваксина в рамките на 14 дни, дали има данни за анафилаксия в миналото, проблеми след други ваксини. След ваксинация престояват 15 минути под наблюдение. Както и при възрастните, втората доза ще бъде поставена след три седмици.

Единственото трайно противопоказание е доказана алергия към някоя от съставките. В деня на ваксинация детето не трябва да е с остро инфекциозно заболяване и с температура.

Родителите, които все още имат колебания относно ваксинацията на децата си, д-р Бацелова съветва да се доверят на достоверни източници и лекари, които разбират от ваксини. „Да погледнат какво се случва в другите държави, в които милиони деца вече са ваксинирани в тази възрастова група”, посочи специалистът.