Момиче в безпомощно състояние, алкохол с неясно съдържание и... хора, гледащи отстрани безучастно. Тази картина е обрисувал мъж от столицата, който се е натъкнал на нея преди два дни, късно вечерта. Разказаното от софиянеца буди доста въпроси, чиито отговори за съжаление нито са ясни, нито са еднозначни.

Ето какво написа в мрежата Цветан Петров:

"На 27-ми около 23:00 часа пред Пирогов видях три момичета, които се опитваха да свалят от кола тяхна приятелка в сравнително тежко здравословно състояние, хора минаваха покрай тях и никой не тръгна да й помага освен аз и още едно случайно минаващо като мен момче. А другите хора седяха и гледаха тъпо. Ехо, осъзнайте се, няма нищо страшно да помогнеш на някой в безпомощно състояние, помагайте на такива хора, а не ги гледайте тъпо от страни. Надявам се момичето да се е възстановило."

Причината за състоянието на момичето според приятелките на момичето са две чаши вино. Поне така казват те. Според тях състоянието на приятелката им не е от алкохола, а от натравяне, при което всяко едно забавяне може да е фатално. Затова може би мъжът, помогнал на момичето, призовава всички да внимават какво пият по заведенията и какво им слагат в чашите.

Разбира се, нито можем да бъдем сигурни, че става дума за 2 чаши вино, нито пък става ясно къде точно са изконсумирани въпросните чаши. За съжаление, резултатът е пълна безпомощност и опасност за здравето и живота на един млад човек. Другото обаче - безразличието към чуждата неволя, равнодушието и безучастността на хората, станали свидетели на случката, има по-точен отговор.

Наистина ли сме станали толкова апатични и безразлични?