Според специален доклад 90% от бебетата са изложени на силно токсични химикали в пелените за еднократна употреба. Проучването, проведено във Франция, предполага, че това може да доведе до риск от сериозно заболяване на по-късен етап.

Агенция, наречена ANSES, тества най-продаваните марки пелени за еднократна употреба и открива 38 „много опасни“ химикала в тези, продавани в цяла Европа. Повечето от химикалите нарушават хормоните, казват анализаторите, което означава, че изобщо не са безопасни, предава euronews.com.

Всяка минута в Европа се произвеждат 1000 пелени. Пазарът е на стойност 7 милиарда евро годишно и е доминиран от две марки, Pampers (36%) и Huggies (2%).

Проучването изчислява, че над 14 млн. европейски деца може да страдат от „потенциално много тежки, променливи и латентни заболявания, засягащи качеството им на живот през целия им живот“. Това включва ракови заболявания, предполагаеми ендокринни (хормонални) нарушения и дори токсични за репродукцията ефекти, засягащи плодовитостта. Децата са особено уязвими към химикали, посочва Световната здравна организация.

Ще забрани ЕС ли продажбата на токсични пелени?

След като изследването бе публикувано за първи път през 2020 г., ANSES продължи проучването си, като тества 9 основни марки. Открит бил само един от въпросните химикали - формалдехид, което предполага, че компаниите все пак са реагирали по някакъв начин. Но и останалите опасни вещества може да се върнат, така че агенцията поиска от ЕС строго да ограничи химикалите в пелените.

Това предложение среща съпротива от институциите на ЕС. Блокът трябваше да защити потребителите, като приеме закон тази седмица, но срокът бе пропуснат.

"Всеки ден родителите рискуват да изложат новородените си бебета на токсични химикали, просто като им сменят пелените. Не е тяхна работа да проверяват дали пелените, които използват, може да са токсични или не“, казва Мария Арена, член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент и активист по въпросите на химикалите. „ЕС трябва да забрани тези вещества в пелените и да осигури среда без токсични вещества за всички.“

Европейската агенция по химикали признава потенциалните рискове, като казва, че въпросните химикалите не трябва да присъстват, но твърди, че френските изследователи не са успели да докажат риска за децата. Тази позиция обаче е погрешна, смятат неправителствените организации. Вчера Европейската комисия пропусна законовия срок за отговор на френското предложение, забавяйки защитата на потребителите с месеци или години.

21 неправителствени организации, като Plastic Soup Foundation и Client Earth, писаха до ЕК, че последиците за здравето на децата може да бъдат необратими и че те трябва да забранят химикалите. Менструалните и други хигиенни продукти са направени от същите материали и също представляват опасност.