„Цялата операция е финансирана и замислена в Техеран с една цел – да подкопават опитите на САЩ за уреждане на проблема в Близкия изток. Конфликтът с „Хамас“ никога не е приключвал. Надявам се този път да има трайно решение. Дълбоко вярвам в съжителството между евреи и араби. Докато има терористични организации като „Хамас“ и „Хизбула“, подтиквани и от трети страни, това няма как да стане“.

Това коментира д-р Александър Оскар, председател на организацията на евреите в България „Шалом“.

„Хамас“ от 8 месеца или повече се подготвя за тази война, но иранците са им казали, че те ще определят момента, в който ще я проведат. Те са обучени, получавали са много ракети през тунелите“, допълни журналистът Мохамед Халаф в ефира на bTV.

По думите му Израел все още няма пълен контрол върху южната част и на територията на страната има терористи.

„Очаква се Израел да подготви терена за нахлуване със сухопътна операция. Този път обаче нещата се различават – има много заложници. Това е нов 11 септември, но този път израелски. Първата задача е залавянето и убийството на всички лидери на „Хамас“. Тук видяхме не защита на кауза, а тероризъм. Действията на „Хамас“ в този момент приличат на тези на „Ислямска държава“, каза още Мохамед Халаф.

Според него Израел ще прочисти териториите от терористи, а след това ще направи хуманитарни коридори, през които ще разменя заложници срещу земя. 

„Това е наистина безпрецедентно в съвременната ни история – само в рамките на ден да бъдат избити 700-800 души по такъв жесток начин. Вече са 1000, защото имаше много тежко ранени. Интересно е, че над 1500 терористи са обезвредени. Израел е в правото си да се защитава. Тук не водим война между една държава и друга, а война срещу глобалния тероризъм“, коментира д-р Александър Оскар.