Редица държави не подписаха заключителната декларация от Първата среща на върха за мир в Украйна, проведена в Швейцария.

"Сред тях са държавите от БРИКС, Бразилия, Индия и Южна Африка. От другите страни - Саудитска арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Мексико. За Саудитска арабия има известни обяснения, защото се предполага, че втората такава конференция ще се проведе там. Вероятно си запазва възможността да бъде посредник на тази втора среща, като се очаква на нея да бъде поканена и Руската федерация", коментира бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

По негови думи, въпреки липсата на подписи в заключителното комюнике, конференцията е била успешна и на нея е била демонстрирана подкрепа за Украйна.

"Това беше една наистина успешна конференция, както от гледна точка на участието на редица страни, но и успешна от гледна точка на подкрепата за Украйна, и от гледна точка на резултатите. Това са резултати, които утвърждават принципите за един траен мир", заяви Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Путин не изключва възможността за преговори с Украйна

В навечерието на конференцията в Швейцария, Русия излезе с предложения за мир, които почти веднага бяха наречени абсурдни от страна на Украйна. Бившият министър на отбраната споделя мнението на множество анализатори, че тази стъпка на Путин е била с цел да отклони вниманието от мирната среща и да премести фокуса от Зеленски към себе си.

"Предложенията от страна на Руската федерация поставят много далечна перспективата за постигане на траен мир или мирно споразумение", каза Найденов.

Предложенията на руския президент - на първо място той посочва, че украинските войски трябва да се изтеглят изцяло от териториите на четирите области, които са обявени като субект на Русия. Путин пожела също Украйна да се откаже от членство в НАТО, да се гарантира неядрен статут на държавата, тя да се демилитаризира и да се гарантират правата на руско езичното население.

"Ясно е, че при тези крайни и поляризирани условия и очаквания, няма как да се постигне траен мир, поне в рамките на тази година, ако нещо не се промени", категоричен бе Найденов.

Путин пристигна на държавно посещение в Северна Корея ВИДЕО