Народно читалище "Родолюбие" в Асеновград ще бъде изцяло ремонтирано по проект за внедряване на мерки за енергийна ефективност.

Новината за ремонта беше съобщена на пресконференция заместник-кметът и ръководител на проекта Стоян Димитров. 

Сградата, която е строена през 60-те години и е въведена в експлоатация през 1964 г. от тогава е главният културен и средищен център на общината, посочи Димитров. По думите му от години тя е в лошо състояние с ниска енергийна ефективност, остаряло и амортизирано сградно и сценично оборудване и обзавеждане.

Бяха публикувани и 3D снимки, които показват как ще изглежда сградата след ремонта - проектът обаче не се понрави на жител на Асеновград, който си позволи да изрази мнението си в социалната мрежа Фейсбук.

След като видяла дългоочаквания проект за ремонт на лицето на култуата и изкуството в Асеновград, Мария Тодорова останала втрещена и погнусена, а причината се оказва фасадата на читалището. Мария пише, че се е изумила от цветовото чалга решение: "Ма това не е анимационна книжка за деца бре хора.. ШАРЕНА! С тези агресивни, абсолютно неподходящи цветове - баш като чалгираната с "великото" осветление Асенова крепост преди време!".

Тодорова попита в мрежата: "Кой ги прави тези проекти? Толкова ли няма хора естети, специалисти, ама истински, не назначени, изучавали и разбиращи и ценящи изкуство, история на изкуството, архитектура, стилове, норми?". Асеновградчанката е категорична: "Отвратителен ви е проектът - чалга, та дрънка!".

"Направо ме е срам от хора, нямащи ни най-малко усет! Дори да снимам там, не бих показала снимките си никъде. Пълна пародия. А имаше време с удоволствие снимах това място. НЕ СЕ ПРАВЯТ ТАКА НЕЩАТА! УЖАС, разглеждайки го по-подробно /първоначално забелязах единствено цветовете/ в "проекта" ви са премахнати всички възможно най-красиви детайли и архитектурни орнаменти. Надявам се някой да спре тази лудост, на мен ми се повръща от показаната "гениална идея"".

Във връзка с коментара на Мария Тодорова, община Асеновград внесе пояснения относно подробния проект за ремонта на НЧ "Родолюбие" в града. Изложените в медиите 3D изображения на сградата, след ремонтните дейности, предизвикаха противоречиви реакции. Община Асеновград информира, че изображенията са стилизирани и няма да се извършват промени по стила на сградата. Предвидените мерки за енергийна ефективност, отнасящи се до полагане на изолацията по външните стени, са предвидени да бъдат изпълнени от вътрешната им страна. Именно, за да се запази външният облик на сградата. 

Никъде в проекта не е предвидено закриване, корекция или друго, свързани с колонадите на входа на читалището. Дори, за да се запази стилът им, страничният вход на сградата, който всички познаваме като "вход за бивша дискотека", ще бъде оформен в същия стил (дорийски), както централният вход. Предвидени в количествената сметка за изпълнение на строително-ремонтните дейности по колонадите са следните: за оформяне на входа към бъдеща зала за експозиции: "База за колона (дорийски стил)" и "Капител за колона (дорийски стил)"

От общината напомнят на обществото, че този проект е от изключително важно значение за града и облика му, а посочената в социалните медии информация не отговаря на истината и не е съгласувана с общинска администрация.

Снимка: Мария Тодорова-Марчева