От днес Българският Червен кръст (БЧК) започва предоставянето на финансова помощ за най-пострадалите домакинства от наводненията в селата в община Карлово. Това съобщиха от БЧК. Средствата ще се изплащат в клоновете на „Български пощи“.

Заявленията за финансово подпомагане може да се подават и в следващите дни в кметствата на селата Каравелово, Слатина, Богдан, Христо Даново и Войнягово, като документите се подават от собствениците на засегнатите имоти. По 940 лв. помощ ще получат 390 домакинства, които досега са подали заявление.

Жители на наводнените села на протест! Блокираха Подбалканския път


Средствата - 581 хил. лв., са предоставени след искане, което БЧК отправи към Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец по линия на Фонда за незабавно подпомагане при бедствия, поради големия мащаб на щетите в община Карлово.

БЧК ще подпомогне пет хиляди пострадали от наводненията в община Карлово преди настъпване на зимните месеци с хигиенни пакети с препарати за почистване и дезинфекция на наводнените къщи.

Продължава и оказването на психо-социална подкрепа на пострадалите. Ще бъдат отпечатани и информационни материали, предвидени са и посещения на екипи на БЧК в учебни заведения на територията на община Карлово с цел обучение за готовност и реакция при бедствия, аварии и кризи.

Жителите на селата пострадаха от наводнения в началото на септември 2022 г.