Вандалите нямат спирачки - това е поредното посегателство срещу мемориала на земеделския лидер.

За трети път в рамките на година, хулигани отново изрисуваха няколко паметника на Александър Стамболийски, а за вандалската проява съобщават от "Обединени земеделци", които и настояват компетентните органи да разкрият извършителите и да ги подведат под отговорност.

Няколко дни след като отбелязахме 99 години от жестокото убийство на земеделския лидер, държавник и реформатор сме свидетели на поредното срамно посегателство срещу личността и делото на Александър Стамболийски, а провокацията със заливането на паметника с боя е акт на безсилие на тези, които се опитват да омаловажат неговата изключителна личност и мащабните реформи, които той провежда начело на земеделското правителство в периода 1919 – 1923 година, категорични са от политическата партия. 

За пореден път вандали оскверниха паметника на Александър Стамболийски в Пазарджик.

"Подписът" на хулиганите вече е известен - бюстът на земеделския лидер е напръскан с червена боя, чрез шаблон пък е изрисуван и образът на проф. Александър Цанков, участник в организацията на Деветоюнския преврат и наследник на Стамболийски на министър-председателския пост (1923-1926 г.), останал в историята с прозвището "кръволок" и "кървав професор", след като управлението му извършва отвличания, изтезания и многобройни убийства. 

През 2021 година паметникът бе обект на посегателство на 15 юни, дни след отбелязване на 98 години от неговото убийство, а след това на 9 септември, когато целият паметник отоно беше залят не само с червена, а и със синя боя.

Вандалите са осквернили и двата паметника на Александър Стамболийски в родното му село Славовица. С червена боя закриха образа му и написаха "ПРЕДАТЕЛ".

"Това е агресивна провокация срещу демократичните ценности, които споделяме и нагла демонстрация на недопустимо поведение в държава-членка на ЕС. Повторяемостта на тези хулигански прояви е още едно основание от Обединени земеделци да апелираме за своевременно намеса на компетентните органи, за да бъдат разкрити и подведени под отговорност извършителите.", написа председателят на политическата партия в личния си Фейсбук профил.