Бракониери в Национален парк „Рила“ са заловени с фотокапан, съобщиха от Дирекцията. Акция за залавянето е проведена от служители на дирекцията, съвместно с районната прокуратура и полицията в Разлог. 

На 21 юли в дирекцията е получен снимков материал от фотокапан, разположен на територията на парка, чрез който са установени въоръжени с гладкоцевно огнестрелно оръжие лица. На следващия ден е констатирано, че фотокапанът е откраднат, посочват от дирекцията. От там допълват, че е създадена организация между отговорните институции и са предприети незабавни действия за установяване на самоличността на нарушителите. По случая са заведени две досъдебни производства – за кражба на фотокапана и за открити на място ловни карабина и боеприпаси. 

В хода на разследването са открити и препарати, и трофеи от диви животински видове, в т.ч. и защитени, посочват още от Дирекция „Национален парк Рила“ и допълват, че предстои да се извършат съответните процесуално-следствени действия. За извършените нарушения на Закона за защитените територии служители на дирекцията са съставили актове за установяване на административни нарушения и предстои да бъдат издадени наказателни постановления. От дирекцията съобщават, че съгласно Закона за защитените територии в националните паркове са строго забранени ловът, както и носенето на оръжие на територията им.

За случая съобщават и от Областната дирекция (ОД) на МВР, като посочват, че са проверени две жилища в разложкото село Добърско, едното – обитавано от 31-годишен мъж, а второто – от мъж на 62 години. В жилището, обитавано от 31-годишния мъж, е открит фотокапан, обект на извършена кражба от Национален парк „Рила“, а във второто жилище полицаите са открили около 20 ловни трофея, ловна карабина с оптически мерник, както и патрони и гилзи за различни оръжия, като за тях не са предоставени необходимите документи за притежание и съхранение. Двамата мъже са задържани със заповед за задържане до 24 часа, съобщават още от ОДМВР-Благоевград.