Ако това е вярно, като държава трябва да закрием военната си авиация. И това не е прекалено, наистина просто няма смисъл. Та там се извършва някаква имитационна дейност. По-добре със сериозните пари - милиарди, които се дават за пилоти, логистика и самолети, да се закупи някоя от съвременните системи за отбрана. Не знам. Това специалистите могат да кажат, но съм убеден, че този абсурд повече не трябва да се толерира от обществото.

Пилот катапултира край авиобаза "Безмер", в болница е

Това е мнението на пловдивския адвокат Тодор Кръстев, изразено в личния му профил във Facebook. Повод за тежките му думи е вчерашната драма с катапултиралия пилот от база Безмер, който все още е в болница, и последвалата информация, че всъщност това е първият полет за годината на полковник Пейо Дончев. Който иначе е с изключително много полети зад гърба си и един от най-добрите пилоти в бойната ни авиация.

Един от най-добрите пилоти в бойната ни авиация е катапултиралият на Безмер

Това беше потвърдено от думите на авиоексперта инж. Ангел Борисов за "България сутрин": 

"Естествено, пилотът е една жива машина. Опитът на пилота е над 750 часа, но за тази година това е неговият първи полет - нещо, което прави впечатление. Така че е възможно и той да допусне дадено отклонение. Полетите се извършват от висши чинове на нашия състав на ВВС. При изпълнение на полет те взимат добавка към съответното заплащане, която е към 2000 лв. И нашите висши ръководители и пилоти се съобразяват и с финансовите условия", подчерта авиоекспертът.

И според Димитър Ставрев, журналист от авиационно списание: "Това е първият полет за годината на полковника, който катапултира. И е извършил този полет не с някакви учебни, военни или тренировъчни цели, а за да получи така наречените летателни пари, които им се плащат само, ако имат три или четири летателни часа на година За да се получават тези пари, другите от военната ни авиация ги качват на някой самолет, за да ги повозят, а на полковника е разрешено да лети сам, заради ранга му."

Припомняме, военен самолет Су-25 се разби край авиобаза "Безмер" до Ямбол. Пилотът успя да катапултира. Той е контактен и в добро състояние, настанен е за лечение във ВМА. Самолетът е напълно разрушен. Военният министър Димитър Стоянов обяви, че започва проверка заради инцидента.

"Причините ще бъдат оповестени, след като се разчете черната кутия на самолета. Прави ми впечатление, че началните съобщения не бяха конкретни, дори за отварянето на парашута. Първоначално беше съобщено, че той не се е отворил, впоследствие военният министър опроверга тази информация и каза, че той е работил нормално. Но самият факт, че пилотът има контузия, макар и лека, обяснява, че вероятно поради ниската височина на полета - парашутът не се е доотворил", каза инж. Ангел Борисов.

Той се надява, че този път черната кутия няма да бъде изпратена отново в Русия.

Намериха черната кутия на разбилия се Су-25 край "Безмер"