Една "нормална българска майка" се обърна за помощ към варненци. Маргарита Трендафилова и двете ѝ деца – Антон и Мария, които дълги години живеят в гарсониера с още трима свои роднини, кандидатстват за общинско жилище и 8 месеца по-късно го получават. Но...

"Дадоха ми полуразрушено общинско жилище... Успях да сменя дограмата и да поставя нови ВиК тръби и донякъде елинсталация...
Но търся помощта ви за довършителни работи отвътре, защото ако не влезем да живеем с децата в жилището, от кметството ще си го вземат обратно... така ми казаха. А и хазяинът ми, в квартирата, където живеем, си продава жилището и трябва да го освбодя до месец."

Преди 9 месеца варненската майка изпраща молба до администрацията на Район "Приморски", която стопанисва и отдава жилището под наем, да ѝ помогнат за ремонта и обзавеждането му. Служителите на района правят повторен оглед на имота, при който установяват, че "жилището е в добро състояние и не се нуждае от основен ремонт".

Очевидно за тях е нормално помещенията да са покрити с мухъл, стените да са пропити с влага, мазилката да се рони, а подовата настилка да е разбита. Прозорците да са пред падане, навсякъде да стърчат кабели, а вратите да се затварят с гвоздеи. разбира се, варненци не останаха равнодушни, въпреки че има и такива, които се съмняват в истинността на изнесеното от майката:

"Аз ако бях, щях да накарам кмета да отиде да спи там с децата си. Че те бежанците ги настаняваха в по-добри условия по хотелите."

"Безсрамници, до къде докараха народа ни!"

И както обикновено се случва в България, майката потърси помощта на хората, защото не може да я намери в държавата. Отогворите не закъсняха, десетки хора се обадиха да помогнат с каквото могат на Маргарита: 

"Здравейте, имам малка фирма за довършителни дейности, свържете се с мен на ЛС да обсъдим оглед. Ще Ви помогна, най-малкото с труд, въпреки че сме ангажирани за месеци напред, ще направим каквото можем", написа Светлозар Станков.

"Имам останал чисто нов ламинат за около 15 квадрата, мога да ви го донеса, ако ще е отполза", предложи Халиме Юмер.

"Мога да донеса подложка за ламината, както и други материали евентуално, ако е необходимо", готов е Галин Горнев.

"Дайте информация къде сте, коя сте, за да ви предложа работа и пари, за да си стабилизирате живота. Но без шашми!", написа друг варненец.

Живомир Владимиров също предложи помощта си: "Април месец се прибирам във Варна за постоянно. Ако все още имате нужда от помощ... Ще се радвам да помогна (безвъзмездно) с каквото мога. Разбирам от шпакловка и боядисване! Бъдете живи и здрави, успех и бъдете силни, ще се справите!", написа мъжът.

Яни Георгиев създаде събитие, което е след два дни:

"Благотворително за сама майка с две деца. Скъпи членове на групата, на 07.01.2023 от 14 ч, събота, Слънчевия часовник - ще играем благотворително за подкрепа на жена с две малки деца, която по стечение на обстоятелствата в момента има нужда от нас. Общината й предоставя жилище, което е в окаяно състояние и се нуждае от ремонт, за да може да се подслонят там. Тя се нуждае основно от строителни материали и помощ. Моля да я подкрепим в този труден за нея момент кой с каквото може!"