Дете в нужда или поредната измама? Този въпрос мъчи русенци, които не остават безразлични, виждайки просещо момче. Гледката не е приятна, за мнозина, дори мъчителна. Вълна от съпричастност се изля в социалната мрежа, но бързо беше попарена. Три „лагера“ се сформираха – тези, които искат да помогнат, други, които се съмняват и не биха рискували и трети, които си казват, че дори и 13-годишното момче да лъже, то все пак заслужава помощ.

„Едно дете не мечтае за скъпи подаръци, а търси начин да помогне на майка си и малката си сестричка. Макар и малък, той се чувства отговорен да се погрижи за семейството си. Стои в студа и продава коледни сувенири. Историята му е тъжна, но може да е с щастлив край, ако всеки помогне с малко. Дрехи, пари, храна /и малко да е, е по-добре от нищо/. Стои пред Била на кръговото до Хлебозавода,“ написа жител на града.

И въпреки многото предположения  – че майката взима парите, за да си купува алкохол и цигари, или че бащата ги взима, или детето не е психически добре… някои хора са убедени, че помощ трябва да се потърси и от социалните. Докато хората дебатират русенец не се поколеба да стартира благотворителна инициатива. Той предлага да ремонтира коли, а събраните пари, да предостави на момчето.

„Ден петък 15.12.2023. Аз в лицето на АБ КАР СЕРВИЗ ще работя благотворително. Целият ден! По-леки операции като смяна на масла, филтри и накладки, огледи, диагностика за детето, което седи до била. Всичкият оборот ще връча лично на детето ЛИЧНО!

Ако някой ваш познат ще птува и има нужда от такъв вид услуга ще се радвам да бъда полезен. Коледа е, трябва да бъдем хора! Споделяйте! Не е срамно да си беден, срамно е да си евтин! Локация бифшия пуц на дапа (зад сонев и синове)!!! Тел: 0884837994,“ написа Трифон.

Вижте и как коментираха в социалната мрежа:

„Моля за повече информация за детето, за да му се помогне.“

„Ако историята е достоверна мога да помогна.“

Автомонтьор предлага безплатен ремонт на човек в нужда

„Четете коментари от други публикации, детето лъже всеки път с различна история и ако сте обърнали внимание, това е поредният пост за това дете, което застава на различни места в града.“

„На мен три пъти ми разказа различни неща и останах с впечатлението, че го прави под натиска на по-възрастни и после се отчита. Мисля, че на първо време може да се помогне със сигнал към полицията.“

„Няма значение дали лъже или не! Той е на 13 и няма много голям избор. Ако можете, променете съдбата му, ако ли не...гледайте си вашия живот и не пишете безмислени коментари!“

„Бях чел, че ги дава на майка си и тя си купува алкохол и цигари.“

Снимка: Пламен Ангелов