Дядо Йоаникий се оттегля като Сливенски митрополит след 41 лета на поста.

82-годишният владика е подал оставка пред Светия синод на БПЦ, като тя ще бъде гледана от Светия синод на 20 септември. Мотивите за исканото оттегляне не са ясни.

Дядо Йоаникий е Сливенски митрополит от април 1980 година.

Отец Силвестър Янакиев, бивш духовен надзорник на Сливенската епархия, коментира новината така: "Още преди 5-6 години, често в разговори с Негово Високопреосвещенство, усещах, той се чувста предаден от хората, на които би трябвало да има най-голямо доверие. Смятам, че вече не може да понася обстановката. Ще започна с това, че е в добро здравословно състояние. Да, с остеопороза, има проблеми с два прешлена по гръбначния стълб, но слава Богу не е смъртоносно. В много добро психично състояние е, умът му е бръснач, помни неща, които дори аз забравям", заяви той пред "Флагман".

Викарият на Иоаникий - отец Йеротей обаче има друга гледна точка за случилото се и вярва, че Светият синод няма да приеме оставката му.

"Дядо Иоаникий преживява огромно разочарование от свещеници, които не искат да служат Света литургия заедно, злословят. Той иска да се оттегли и да се отдаде на молитви. Молим го - аз, роднините му, шофьорът му, да не се оттегля, защото той не е допуснал никаква грешка и не заслужава това, но той ни отговаря да не се месим ние в Божиите дела. Това е една сага, която почна преди 16 години и не вижам края й", казва Йеротей, който е настоящ негов най-близък поддръжник и най-вероятен негов наследник.