Диана Русинова - експерт от Европейския център за транспортни политики, неведнъж е поставяла наболели проблеми, касаещи безопасността на движението по българските пътища. Нещо повече - тя директно обвини политиците за високата смъртност по пътищата ни. 

Диана Русинова обвини политиците за високата смъртност по пътищата ни

Предлагаме ви поредния пост на експерта, предизвикан отново от множеството катастрофи и загубени човешки животи заради нечия несвършена работа:

"Безопасността на движението по пътищата в България е в състояние на тежка катастрофа с множество загинали и ранени.
Излизаш на пътя, и не знаеш дали ще се прибереш жив или цял. В същото време институциите блажено спят и гордо се награждават за успехите, които са постигнали в областта на БДП.

Не зная кое точно е повод за гордост - това, че две години ги молих да сложат колчета по Кресненското дефиле и ме наричаха псевдо експерт, та накрая се наложи да се отрека от собствената си идея, само и само да стане и да спасим някой друг човешки живот, или пък това, че камионите на един фалшив герой се движат в нарушение на правилата три месеца и никой не го е санкционирал, никой дари не е разбрал?

Добър въпрос и твърде уместен е това къде е държавата всъщност? Къде е държавата на АМ Хемус, където години наред не може да се сменят изгнилите знаци преди тунелите Витиня и Ечемишка, толкова ли не може да проведат една свястна обществена поръчка и да сложат пътни знаци с променящи се съобщения, отговарящи на нормите и изискванията и най-вече поне да помагат на хората да се ориентират?

Къде е държавата между Стара Загора и Ямбол да потърси отговорност за некачественото строителство или на Северната Скростна Тангента? Къде е държавата, когато се правят пешеходни пътеки, които изкарват едва месец?

Къде е държавата, когато по пътищата ни се движат неизправни автомобили и опасни тежкотоварни камиони? Когато чужденците не спазват нито едно правило, защото знаят, че тук може всичко и никой нищо няма да им направи?

Къде е държавата, когато трябва да купи оборудване и униформи на полицията, спешна помощ или пожарната?

Аз лично се наслушах на оправдания, наслушах се на лъжи и фалшиви пожелания. Сега остава най-после някой да се ангажира с проблемите на безопасността и наистина да направи така, че никой да не умира по пътищата.

Излиза, че ако сами не се погрижим за себе си, никой няма да ни обърне внимание, защото държавата е заета да се награждава за успехите си, да обяснява колко пари е похарчила и как всъщност проблеми няма, само на нас така ни си струва.

Съдбата на давещия се е в неговите собствени ръце. А последствията за близките на умрелите и загиналите при ПТП си е техен проблем, на държавата те не й пречат."