Нови правила за електрическите тротинетки - факт до два месеца. Това обясни пред БНТ Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по транспорта в Столичния общински съвет.

Защо това се наложи? 

След като Столичната община реализира проекта си "Зелена София", похарчи пари и предостави на столичани електрически тротинетки, с които да се придвижва по пътищата, от КАТ-София заявиха, че това е незаконно. Иначе казано - липса на каквато и да била съгласуваност между институциите.

Според "Пътна полиция" движението на двуколесните превозни средства по пътното платно противоречи на Закона за движение по пътищата. Започнаха проверки, а освен това вече има и първи глобени.

Възникна въпросът: Къде тогава да се движат? По тротоара не може. По пътното платно - не може. Велоалеи почти няма... И по-важното - какво става с електрическите тротинетки на Столичната община, за които бяха похарчени едни пари.

Предстои да бъдат направени промени в Закона за движение по пътищата. До месец-два това вече ще бъде факт и ще има регламент, с който да се определи по какъв начин да се осъществява придвижването на тротинетките в цялата страна. 

Стои въпросът: Какво ще се случва между другото? 

Ще бъдат ли глобявани собствениците на е-тротинетки? Ще спре ли Столичната община временното отдаване под наем на зелените "Лайм" в София?

Отговори - няма!