Искам да успокоя столичани, че доставките за природен газ за "Топлофикация София" няма да спрат нито за секунда, каза министърът на енергетиката Владимир Малинов в Александруполис, където инспектира първата доставка на регазифициран втечнен природен газ от платформа в морето близо до града.

Необходимо е обаче да се предприемат действия от оперативното ръководството на дружеството, от Столичния общински съвет и от общината за намиране на вариант за уреждане на дължимите такси към "Булгаргаз". Днес се разбрахме с кмета на София Васил Терзиев, че в понеделник в 9 часа ще имаме среща заедно с ръководството на дружеството, за да търсим такова решение, а не за увеличаване на задълженията към "Булгаргаз", каза Малинов.

Столичани не са застрашени да са на студено тази зима заради запорираната сметка на "Топлофикация София" от страна на "Булгаргаз" каза по-рано пред журналисти днес изпълнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов.

До частично запориране и то само на една от сметките на столичната топлофикация се стигна, след като от дружеството спряха да плащат през лятото дори и текущите си задължения. Задълженията на "Топлофикация София" надминаха 800 млн. лева. Надявам се обаче до края на деня да постигнем споразумение и сметката да бъда отблокирана, каза Синабов, който е в Александруполис за посрещане на първото количество природен газ, предназначено за България.