Дотук ли стигнахме? С този въпрос започва коментара си за войната в Украйна писателят Георги Господинов, след като тази сутрин светът се събуди с новината за руското нападение над страната.

"... никоя война с миналото и за миналото не е спечелена. Никоя война изобщо не може да бъде спечелена. Войната е срив в човешкото време, срив в човешкото изобщо", пише той.

Господинов прави препратка между случващото се днес и агресията, с която е белязано началото на Втората световна война през далечната 1939 година, но която изглежда стряскащо близо и в този момент - след повече от 7О години.

"Винаги ли ще сме в навечерието на 1939-а? Дори часът на атаката е същият като на 1 септември", пише той.

"И какво да кажа на дъщеря си довечера, след като всяка нощ й обещавах, че война няма да има", завършва пубрикацията си Господинов.

Вижте целия пост на писателя:

"Дотук ли стигнахме... Да тръгва война в Европа, да върнем бомбоубежищата в употреба, бомбоубежищата... Да напълним с кръв онова, което мислехме за история и литература. Понеже се занимавах дълго с миналото и подобни неща в един роман - никоя война с миналото и за миналото не е спечелена. Никоя война изобщо не може да бъде спечелена. Войната е срив в човешкото време, срив в човешкото изобщо.

Путин поиска да върне Европа първо преди 1997-а, после преди разпада на ссср от 1989, а всъщност е искал да стигне до 1939. Винаги ли ще сме в навечерието на 1939-а? Дори часът на атаката е същият като на 1 септември. Кога едно всекидневие става (пак) история... И защо - след всичко, което вече е било. Някъде не разказахме добре. Защото много хора още харесват диктатори, тук включително.

И какво да кажа на дъщеря си довечера, след като всяка нощ й обещавах, че война няма да има"

Руската офанзива в Украйна – първите СНИМКИ и ВИДЕА от фронта

Взривове отекват в Киев, Харков, Одеса… Путиновата операция в Украйна ВИДЕО

Българин в Украйна: Не вярвахме, че Путин ще атакува, ще обстрелва хора