Има информация, че Русия нанася ракетни удари по Украйна, засега няма данни за щетите и дали има жертви, каза българинът Иван Деянов, който се намира в град в близост до Днепър.

Взривове отекват в Киев, Харков, Одеса… Путиновата операция в Украйна ВИДЕО

"Никой не очакваше да се случи днес... Не вярвахме, че Путин ще стреля по украинското население, не се сме си го представяли", посочи той.

Обявена е военна мобилизация, но Деянов няма да бъде призован, защото е български гражданин. Много хора около него обаче се готвят да защитават родината си и се въоръжават.

Иван смята да напусне възможно най-бързо със семейството си Украйна и да дойде в България.

Понеже въздушното пространство на Украйна вече е затворено за цивилни полети, той ще пътува с кола към Полша и оттам през Румъния към България.

Всички български граждани в Украйна могат да се обърнат за помощ за тяхната евакуация, обяви пред bTV външният министър Теодора Генчовска, която настоя, че България има план за евакуацията им.

Генчовска допълни, че отменя пътуването си за Украйна, където трябваше да проведе разговори с украинските власти заедно с външните министри на Литва, Латвия и Естония и мисия на ОССЕ.