"Нека има повече такава грижа за животните и повече такива къщички в София", с това пожелание човек с инициали В.Д споделя снимки от саморъчно направен подслон за животни в столицата.

На кадрите виждаме конструкция от дърво, която е разделена на няколко части, за да може бездомните животни да имат сигурност през зимата. Над нея има балкон, който предпазва допълнително от намокряне.

Във всяко отделение се виждат постелки, които да пазят топло на обитателите, които вече са се заселили, има и купички за храна.

Очевидци споделят, че "комплексът" вече  е обитаван от местните бездомни котки.

Инициативата на неизвестните хора, решили да помогнат на странстващите котки, е приета с радост от повечето столичани. Не липсват обаче и граждани, според които подобни постъпки не са съвсем редни.

Вижте част от коментарите във Фейсбук:

"Браво на хората, които са ги поставили. Дано не се намерят такива, на които им пречат", коментира Дора Ф.

"Браво! Животните са по добри, благодарни и верни от човешкия вид", обобщава Цветелина Д.

"Ама как, наистина е страхотно! София трябва да стане като зоопарка на Европа, къщички и клетки на всеки блок, така ще има само 2 вида животни - кучета и котки, но посетителите ще наваксват невидяното, тъй като бройката ще компенсира видовете", пише не без ирония Рита О.

"Като ви е толкова мерак взимате си ги вкъщи, а не правете клошарски бивак", пише Иво М.

Тази иницитива е капка добро в морето от неприятни вести, които ни заобикалят, и които понякога са свързани и със жестокост или просто безхаберие към бездомните животни. Нека само си припомним за ужасния случая, при който коте бе пребито в кърджалийското село Миладиново. Или за софиянецът, който хвърли кучето си от шестия етаж миналата година.

За щастие грижа за бездомните животни има и тя се изразява в такива жестове - малко храна или създаване на подслон.

Например в Пловдив неизвестни поставиха две къщички за кучета в зелена площ, които се радват на присъствието на местните улични котки, а в Бургас също може са се види подслон за безпризорни животни.

И нека не забравяме, че според популярната сентенция: "За величието на една нация и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните".