Евродепутатът Елена Йончева окончателно изгуби делото за плащането на близо 58 000 лева данъци и лихви, установени с ревизионен акт на НАП през 2021 година. Тя е осъдена да плати още 11 500 лв. разноските по делото.

Става дума за задължения на фирмата "Офроуд" ООД, на която Йончева е била управител, съобщи "Сега". Според данъчните дружеството дължи корпоративен данък, както и вноски за здравно осигуряване и това е установено с ревизионен акт през 2020 г.

В хода на ревизията е установено, че в "Офроуд" ООД не е имало наети лица по трудови или други приравнени на тях правоотношения. Според договор за управление и контрол Елена Йончева всеки месец е получавала 14 300 лв. възнаграждение. Всяка година, с изключение на 2014 г., фирмата е декларирана счетоводни и данъчни загуби.

Установени са постъпления по сметки на "Офроуд" ООД в КТБ в лева и в евро, извършени няколко дни преди и два дни след регистрацията на дружеството. Сумите са преведени от съдружника "Далий трейдинг лимитид" (Вирджински острови).

"Офроуд" ООД е декларирало счетоводни загуби, които не са покрити с постъпилите парични средства, обясняват данъчните. Допълнително е установено, че през 2012 г., 2013 г. и 2014 г. суми от получените средства са изтеглени на каса лично от Йончева (174 654 лв.), като липсват документи за използването им за дейността на дружеството. Затова и НАП прави извод, че тези пари са укрити приходи.

Публичните задължения на "Офроуд" са в размер на 183 942 лв. - 126 940 лв. главница и лихви 57 002 лв., изчислени към 25 януари 2021 г. Дългът е категоризиран като несъбираем.

Съдът не приема аргумента на Йончева, че от нея не може да се търси отговорност, тъй като към момента на установяването на задълженията на "Офроуд" ООД тя вече не е била негов управител.

"Това възражение би имало значение, ако новият управител на дружеството е бил назначен и вписан в Търговския регистър преди или по време на ревизирания период. Йончева е бил управител и представляващ до 4 юни 2017 г., т.е. до тази дата тя носи пълна отговорност за търговските дела на юридическото лице", се казва в съдебното решение.

Делото "Йончева" в Страсбург

В момента Елена Йончева съди България пред Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) за нарушаване на член 18 от Конвенцията за правата на човека, който забранява законни мерки да се използват за паралегални цели.

В жалбата на евродепутатката е разказано как след като прави разкрития за евентуални корупционни практики на ГЕРБ, активисти от партията, включително и засегнатият от разкритията ѝ Делян Добрев, сезират прокуратурата срещу нея през лятото на 2018 година.

През ноември 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров иска депутатския имунитет на Йончева. Тя се отказва от него. През януари 2019 г. ѝ е повдигнато обвинение за пране на пари и прокуратурата пуска подробно съобщение на сайта си. То е по-подробно дори от постановлението за привличане на Йончева като обвиняема. Това се случва точно преди тя да бъде издигната за водач на листата на БСП за европейските избори.

Йончева е обвинена, че през юни 2012 г. управляваното от нея дружество "Офроуд" ООД е получило чрез "Далий трейдинг лимитид" финансови средства от Корпоративна търговска банка (КТБ), които, според прокуратурата, са били присвоени от собственика на банката Цветан Василев. До началото на юни 2014 г. КТБ е с публична репутация на просперираща банка, със значителен пазарен дял в банковия сектор на България, се напомня в жалбата на Йончева до ЕСПЧ.

В жалбата се казва още, че заради системни и структурни дефекти на националното право, досъдебното производство в България нерядко е използвано не като процесуален способ за разкриване и наказване на престъпления, а като средство за заплаха, контрол и изнудване. Публично известни са много такива казуси.

В жалбата се цитират изявления на Бойко Борисов, Цвета Караянчева, Тома Биков и Маноил Манев срещу Йончева. Цитира се и прословутия запис на Борисов, изтекъл през лятото на 2020 г., в който се чува той да казва, че Елена Йончева ще "изгори". Евродепутатката казва, че е поръчала експертиза на въпросния запис в САЩ и тя е доказала автентичността му.

По-късно Европейският парламент отказа да свали имунитета на Йончева, което би позволило на българската прокуратура да продължи разследването срещу нея.