„Един играч в петролния бизнес също е замесен в конфликта в Близкия изток и то пряко - говорим за Иран. Евентуални санкции от страна на САЩ върху Иран биха повлияли на цените на горивата. Това е основният риск, който се дискутира в момента. „Хамас“ и горещата фаза на конфликта няма да повлияят пряко на световната икономика. Потенциалните ефекти могат да дойдат от санкции срещу Иран“.

Това коментира бившият зам.-министър на икономиката Никола Янков.

Техеран: Иран не е замесен в нападенията на "Хамас"

Според него друг риск е несигурността на пазарите и оттам отлагането на големи инвестиционни решения.

„Тоест забавяне на икономическата активност и изтегляне на пари от категориите активи, които се определят като рискови. Може да има и затруднения с логистиката за транспорта на основни горива в този регион. Възможно е да има отражение на цените на природния газ и нефт на световните пазари. Това от своя страна ще поддържа сравнително висока или над цените на централните банки инфлация“, каза още той в ефира на bTV.

„Ако наистина транспортните коридори бъдат блокирани, цените ще изхвърчат в Космоса. Но да се надяваме, че до тази ситуация няма да се достигне. Има и някои действия, които могат да се извършат, ако стане така. Да се набавят доставки от други места в района“, смята Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Експертите прогнозират и възможно увеличение на цените на основни продукти в магазините.