По време на последната сесия на настоящия Европейски парламент евродепутатите в последния момент гласуваха новите срокове в "Закона за гигабитовата инфраструктура". По този начин се удължава евтиният роуминг в ЕС, който щеше да изтече на 14 май.

Към момента отмяната на таксите за роуминг важи за цялото европейско икономическо пространство, което включва страните от ЕС, плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Над 170 милиона души ползват роуминг ежедневно, когато пътуват в Европа.

Една от основните цели на гласувания сега закон е той да намали като цяло разходите за използване на мрежи, които позволяват теглене на данни със скорост от 1 гигабит в секунда в Страсбург.

До 2029-а година се удължават правилата за еднаквите цени на SMS съобщенията в роуминг, както и за вътрешно ползване. Таваните на цените и за двете услуги щяха да изтекат през май

Новите срокове вече официално са част от в "Закона за гигабитовата инфраструктура", който има за цел да намали разходите за използване на мрежи, които позволяват теглене на данни със скорост от 1 гигабит в секунда, пише money.bg.

Въвеждат се и мерки, които стимулират инвестициите в цифрова инфраструктура. В какъв размер ще бъдат те, тепърва ще се изяснява.