Запасни войници публикуваха повиквателните си заповеди във Facebook, а тълкуванията за документа бяха свързани с безпрецедентната военна криза в Украйна.

От министерство на отбраната категорично отрекоха, че в момента тече мобилизация на българската армия.

Министерството на отбраната с информация за известията за мобилизация

Началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков заяви, че има заповед на министъра да не се дават интервюта, а да се ползва само съобщението в сайта на МО.

"Това е рутинна дейност и се извършва от Централното военно окръжие и неговите структури в страната два пъти в годината след отписване от военен отчет на съответния набор към юни и декември на календарната година", настоява Петков пред "Труд".

Повиквателни заповеди за явяване във военни окръжия обаче стреснаха запасняци и резервисти от българската армия, а някои от мъжете публикуваха документа си в социалните мрежи. Светкавичното тълкувание на получилите разпореждането да се явят в окръжията бе, че вероятно България започва подготовка за изпращане на войници в Украйна.

Мъж, който е публикувал повиквателната си от военноморска база Атия, обаче казва, че не е част от доброволния резерв на армията и е бил матрос преди повече от 20 години. При явяване в съответната структура на Министерството на отбраната, са му поискали да посочи номер на обувки, дрехи и шапка и са му обяснили, че при повикване, трябва да се яви на място за извозване до два часа.

Мъжът уточнява, че след казармата никога не е бил търсен от военните. По думите му мъже от цялата страна получили същите повиквателни - да предоставят в местното военно окръжие данни за своя ръст и размер на дрехи и обувки.

"Стана ми смешно да Ви кажа! Както заявих там, така ще го кажа и тук: Да сме наясно! Срещу Русия не ме търсете - ще плувам под вода до Крим, ако се наложи и мигрирам от другата страна, но срещу Русия няма да воювам. Има някаква хипотеза, само ако има опасност за сигурността на България и народа ни", пише друг запасен военен под повиквателната си.

На въпрос на "Труд" защо точно сега, в разгара на войната в Украйна, се изпращат такива повиквателни, Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, споделя: "Само поради недомислие. Имали са план и не са отчели новата ситуация".

Централното военно окръжие и неговите структури в страната всяка година извършват актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет. За тази цел те изпращат повиквателни заповеди за даване на мобилизационно назначение за военно време до гражданите, но не ги вземат на действителна военна служба и не ги мобилизират. Само и единствено след решение на Народното събрание и указ на президента може да се обяви мобилизация. Никой няма право без тези изисквания да обявява мобилизация и да мобилизира българските граждани.

Гражданите, които получат повиквателна, трябва да се явят в съответното военно окръжие по местоживеене и да предоставят необходимите актуални данни за ръст и размери, включително на облекло и обувки. Това се прави в изпълнение на разпоредбите на Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България, съгласно които на резервистите или запасните трябва да бъдат осигурени униформи и обувки, ако бъдат призовани на действителна военна служба или мобилизирани.

Съгласно чл. 95. От Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България "запасен, който не изпълни задължение, възложено му с този закон, се наказва с глоба от 270 до 1000 лв.".