Строежът на градска железница се подготвя да започне в Пловдив. Това обяви транспортният министър Николай Събев, който посети града днес, предаде репортер на GlasNews.bg.
 
По време на срещата бяха обсъдени плановете за изграждане на градска железница и трасето за бъдещия проект в Пловдив. Общините от региона трябва да започнат подготовка и планиране на така наречените градски възли.

„Ние искаме не само да проектират спирки, където е възможно да спира железницата. Искаме да функционират и като градски възли, където хората, като слязат от едно транспортно средтво и да могат да продължат пътя си с друго превозно средство и най-важното с един билет", каза транспортният министър.

До 2024 година трябва да е готова градската железница, ако пристигне подвижният състав дотогава. В момента тече подготвителната фаза преди строежа. Притесненията на транспортния министър на свързани единствено с общините в областта, които трябва да представят да са готови с проектирането и местата, където ще спира градската железница.

Според транспортното министрество, ефектът за региона от подобна железница ще бъде в следващите 20-30 години.