„Ако човек гледа този филм ще чуе признанията на хора, които са част от тази програма за убийства. По-различно е да го видиш, да го чуеш и да повярваш, отколкото ако някой ти го разказва“. Това каза разследващият журналист Христо Грозев за филма „Навални“.

Филмът проследява пътя на руския опозиционер Алексей Навални  и опита за неговото убийство с бойно отровно вещество през лятото на 2020 г. Той получи „Оскар“ за документално кино, а преди това получи и награда от БАФТА.

„По-голяма част от публиката е запозната с фактологията около отравянето на Навални от група елитни офицери от тайните служби на Русия. Ако на мен някой само ми беше разказвал тази история, или я бях прочел като текст, щях да имам съмнения – в 21. век една държава да убива собствените си граждани по систематичен начин, подготвяйки това години наред“, коментира още Грозев в ефира на bTV. 

Журналистът уточни, че ще използва вниманието насочено към филма, за да бъдат поставени по прожекторите и други разследвания на журналистите от Bellingcat. Сред тях са действията на руските специални служби в страни като България, Чехия, германия и Франция.

"Навални" с Христо Грозев спечели "Оскар"