В студените зимни дни всички хора бързат да се приберат след работа на топло в домовете си. През изминалата седмица температурите почти в цялата страна бяха много ниски, а дори бе отбелязан и рекорд от -23 градуса в Самоков.

За съжаление обаче, не всеки има лукса да притежава дом, където да се прибере, завие и заспи на топло.

Две снимки от социалната мрежа ни накараха да се замислим как и какво ли преживяват тези, на които се налага да спят под открито небе. Само преди дни стана ясно, че известният край Бургас Наско, е починал от измръзване.

Почина TikTok сензацията Наско от Бургаско, премръзнал от студ

"Така си заминават някои хора.

Благоев 17 до алфа аптека 10 ч 28.01.22

Ако някой познава точната институция нека помогне", пише Георги Радичев, който придружава коментара си със снимка от Димитровград.

"На тази жена съм се опитвала да помогна и аз още миналата година, тя не желае помощ, дори се спря и друга жена и двете ѝ предлагахме варианти да ѝ помогнем, но тя категорично отказа.

Няма психични проблеми, контактува си нормално. Тогава беше топло времето може затова да ни е отказала.

Но затова е полицията, да я заведат в социалните, а те оттам да ѝ намерят място, не да пращат нея по кабинети и институции", гласи един от коментарите.

В същото време във Варна, друг човек е заснет да спи пред вход на блок.

"Варна, бл. 142, блока над Бриколаж.

От този вход не се влиза. Попитах човека дали е добре. Не разбрах какво каза. Може би е пиян. Казах му да не лежи там на цимента, ще изстине. Видях, че стана на крака и се клати и пак легна. Май е от ромски произход.

Обадих се на 112. Жената ме пита какво прави, как изглежда и прецени, че не му трябва спешна медицинска помощ. Казах й защо не изпратят полицаи да проверят за какво става въпрос, могат да го настанят в някой приют. Тя ме пита дали според мен е бездомник. Аз как да преценя? Жената ми затвори телефона.

Видях в квартала патрулка и казах на двамата млади полицаи да проверят", това написа Илияна Асенова. 

Хората без дом не винаги искат и търсят помощ. При някои, защото имат такива разбирания, а други са с психична болест. И все пак никое живо същество не заслужава да съществува по този начин.

Нека все пак, както хората, за които ви разказахме, се опитаме поне да подадем ръка на човек в нужда.

Както и да не забравяме, че има отговорни институции, които би трябвало да имат ангажимента към тях, особено през зимата.