"На фона на агресията, пияните шофьори и макетните ножчета, аз ви предлагам отново да протегнем ръка на Непознат, който има нужда от всички нас. Отново ще ви поговоря за Солидарността. За това най-велико човешко чувство след Любовта. Да си солидарен, да помогнеш, без да търсиш облаги, да протегнеш една, че и две ръце – това мисля е нещо истинско и вдъхновяващо. Затова няма да спра да ви търся за помощ", това написа телевизионният водещ Ники Кънчев в профила си във Facebook. И отправи апел - да помогнем на Христо от Калофер, който е в състояние на будна кома вследствие на тежка черепно-мозъчна травма

Преди една година Христо претърпява катастрофа. Следва медикаментозна кома, дълбока кома, будна кома. Христо е с отстранен половин череп, заради мозъчен оток - така лекарите спасяват живота му. Развива тежка хидроцефалия, главата му става двойна. 

"След четири месеца престой в болница Христо беше отпратен вкъщи с думите на доктор: "Ами, той много изкара!". Представете си как се понася от едно майчино сърце подобна присъда!", пише сестрата на Христо на страницата му в популярна платформа за набиране на средства.

Една година борба за живота му водят възрастните му родители - Недка и Вълю. Хранят го със сонда на стомаха, аспирират секрети от тръба в гърлото. Христо укрепва физически и му е поставена клапа заради хидроцефалията. Отокът спада рязко и Христо отново се влошава, това възпрепятства затварянето на черепа. След два месеца Христо се посъвзема, но е развил остеопороза и са установени фрактури, рамената са измъкнати.

Телевизионният водещ пише в публикацията си още, че семейството на Христо търси спасение, а лекарите от болница "Баруни" в Истанбул дават надежда - предлагат да бъдат направени изследвания на стойност 32 000 лева. След това се очаква сумата да набъбне доста, тъй като Христо се нуждае от реконструкция на черепа. 

Сестра му Мария, която е обикновена българска учителка, е поела борбата за живота на братчето си и семейството са събрали около половината сума за изследвания, а турските лекари предлагат час по-скоро Христо да бъде откаран в Турция.

"Снимката на Христо е достатъчно красноречива, че половината му глава я няма! Но е Жив! Затова да го подкрепим! Моля, помогнете с 10, 20,50, 100 лева или кой с колкото реши! Да покажем, че сме Българи и че сме тук от 2000 години! Не е нужно да давате хиляди, а да сме хиляди!", написа Ники Кънчев.

Начините да бъде помогнато на Христо са чрез:

Дарителската сметка на Христо:
Уникредит Булбанк АД
IBAN: BG33UNCR70001525383743
BIC: UNCRBGSF
Получател: Христо Вълев Чушков
Основание: Дарение

paypal.me/MariaChushkova
revolut.me/mariave53

Дарителски смс с текст DMS HRISTO на номер 17 777