Цеци, Йоанна и двете им дъщери са били изгонени без предупреждение.

В мразовита сутрин младо семейство с две деца са останали на улицата, научи GlasNews.bg. Причината - те са били изгонени от Центъра за временно настаняване в софийския квартал "Люлин".

Екипът ни се свърза с Пепи Мустафов - човекът, който даде гласност на случилото се чрез публикация в социалната мрежа Фейсбук. За GlasNews той разказа, че бащата на децата е бил настанен в Центъра за временно настаняване (ЦВН), но е навършил 18 години миналото лято, и сега - 7 месеца по-късно, са му казали, че тъй като е пълнолетен, трябва посред зима да напусне.

Причината да са настанени там е, че през 2019-та година домът на младото семейство е бил разрушен, както се е случило и с другите незаконни постройки в махалата в "Захарна фабрика", а административният адрес, на който хората се водеха, че живеят по лична карта, беше заличен.

"Тази махала съществува от 100 години и бяхме в процес на легализиране с общината, когато през 2017-та земята беше продадена на частно лице. Кметът Иван Божилов обеща при събарянето, че никой няма да остане на улицата и всички ще бъдат настанени. Същевременно той закри адреса на махалата (Сухиндол 3), и всички загубихме адресната си регистрация и правото да изкараме лични карти. Това възпрепятства хората да подписват договор за наем, да взимат детски, да започнат работа и т.н.", обяснява Пепи Мустафов.

Мустафов твърди, че безредица и хаос царува в кризисните центрове в страната.

"Случаят с кризисните центрове не е от днес, той продължава да се върти вече четвърта година с "влез и излез." Тоест, настаняват хора с тримесечни договори и на всеки три месеца ги заплашват с гонене и пак подновяват договорите за още 3 месеца", добавя мъжът.

Запитан за условията в Центъра за временно настаняване в софийския квартал "Люлин", Пепи е категоричен, че те съвсем не са подходящи. Той добави, че пространството е много тясно, както и че е пълно с дървеници и хлебарки.

"Условията са страхотно европейски. Първо, пространството е много тясно. Хаосът е голям. Пълно е с дървеница и хлебарки. Децата всички са изпохапани. Хигиената е ужасна, някои врати не се заключват, някои стаи нямат прозорци, други стаи нямат вода, или са с неработещи контакти. Не е място пригодено за семейства. Не позволяват да се постилат килими, да се включват печки, няма как да се готви. Няма поддръжка на ел. табла, врати, прозорци, бани. Който има възможност си ремонтира сам", твърди Пепи Мустафов.

Пепи подвигна и въпроса за ромската интеграция в България.

"Когато се чудите защо ромите не са интегрирани, задайте си въпроса как бихте интегрирали Вие децата си в общество, което разрушава дома ви, изтрива адресната ви регистрация, и ви настанява в кризисен център, от който след някакво време без предупреждение ви изхвърля на улицата - както се случи в 6:00 ч. сутринта с Цеци, Йоанна, и двете им дъщери", коментира още Мустафов.