Следващият парламент ще разгледа два различни варианта за повишаване на пенсиите. Единият вариант е за преизчисляване на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 г. или 2019 г., като експертите на НОИ са направили разчети и за двете години. Вторият вариант е с увеличаване на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула.

Темата коментира президентът на КТ “Подкрепа“ Димитър Манолов по Novanews. Според него при първия вариант е по-добре да се вземе осигурителният доход от 2019 г., тъй като той е по-висок. При втория вариант пък, Манолов е на мнение, че ще има по-дългосрочен ефект и за пенсиите, които ще се отпускат и в бъдеще.

„Тези варианти имат обаче един основен недостатък. Те ще дадат резултат по-нисък от 50 лева за немалък брой пенсии. Изчисленията, които съм чувал, че се правят, варират около това колко ще са хората, за които увеличението ще е по-малко от 50 лева. При различните варианти броят е различен, но хората не са никак малко”, коментира той. 

„Харесвам варианта да се увеличи приносът на осигурителния стаж в пенсионната формула заради това, че той ще даде възможност и на тези, на които им предстои да се пенсионират, в бъдеще да получат един по-достоен принос”, каза още той.

Димитър Манолов коментира и тавана на пенсиите. „Този таван ще отпадне сам. Има група от хора, която влачи след себе си други пороци на предишната осигурителна система. Основният е, че имаше период, в който хората можеха да се пенсионират и да изберат само 3 години от целия си стаж.

Има и други пороци със законовото преизчисляване на осигурителния стаж, има хора, които са се пенсионирали с по 100 години осигурителен стаж, което не е редно.

Докато всички тези пороци не бъдат изправени, е добре да има таван на пенсиите и той да е на разумно ниво”, смята той.