Имате кредит, чиито вноски ви затрудняват? Според статистиката, почти всеки българин в трудоспособна възраст има финансови задължения, а около 1/3 от длъжниците се затрудняват да покриват месечните ви вноски.

Хората изпадат в просрочие, когато загубят своя източник на приходи поради закриване на работно място или им се наложи да пренасочат парите към нещо по-належащо, като например спешно лечение. В някои случаи обаче длъжниците лекомислено поемат финансови задължения, които знаят, че не могат да обслужват.

За да покажете, че сте добросъвестен клиент, незабавно се свържете със своя кредитор и го осведомете за финансовите си трудности. Обяснете ситуацията и се опитайте да изработите модифициран план за плащане, който намалява вноските ви до управляемо ниво. Дори да не успеете да си спестите неустойките за забавяне, ще запазите доверието на кредитора, което е много важно.

Не чакайте, докато сметките ви бъдат предадени на събирач на дългове. В този момент вашият кредитор се е отказал от вас. Наблюдава се тенденция първичните кредитори, като банки, фирми за бързи кредити и търговски дружества, вече много по-рано да търсят услугите на колекторски агенции. Фирмите за събиране на дългове все още не подлежат на никакъв контрол дори и от Комисията за защита на потребителите.

По закон кредиторите нямат право да предоставят личните данни на длъжниците си на фирми за принудително събиране на вземания без тяхното съгласие. Обикновено кредиторите заобикалят тази забрана, включвайки в общите условия или в индивидуалните договори текст за съгласие личните данни да се предават на трети лица при нарушение на договора. Затова четете договорите си за кредит много добре и внимавайте какво подписвате.

Имайте предвид, че кредиторът иска да събере сумата по отпуснатите средства, а вие сте лицето, което може да я заплати. Така че кредиторът има интерес да ви подпомогне в процеса на изплащане на дълга. Най-лошото решение е да се скриете от кредитора и да забравите проблема с кредита си. Това може само да утежни ситуацията ви, тъй като законът не е на ваша страна в този случай и рано или късно ще получите набъбналите си задължения в писмен вид от съдия изпълнител.

Варианти за справяне със ситуацията

Опитайте да се договорите с кредитора за нов рефинансиращ заем с по-облекчени условия за изплащане. Чрез преговори и сериозно отношение към проблема, освен рефинансиране, можете да получите отлагане, предоговаряне или нещо, което кредитната институция да ви предложи, вместо изплащане на кредита. Защото, ако стигнете до предявяване на иск, ще имате възможност да комуникирате само с частен съдебен изпълнител.

Ако успеете да се споразумеете за рефинансиране, може да получите гратисен период, през който не дължите вноска или или поне не в пълен размер. При добра воля кредиторът може да удължи срока на кредита, да намали размера на месечната вноска или да увеличи самия кредит, което ще ви помогне да се стабилизирате финансово и да заплащате първоначалната си вноска. Това разбира се трябва да е финансово оправдано с оглед на очаквани бъдещи приходи.

При няколко кредита, можете да преговаряте за обединяване или т.нар. консолидиране на кредити. В този случай няколко по-малки кредита се заменят с един по-голям. Целта е новият кредит да предостави по-изгодни условия за получателя от досегашните. Има възможност обединеният кредит да бъде обезпечен с ипотека или по друг начин.

И рефинансирането, и обединяването на кредити могат да бъдат направени както в някоя от кредитните или финансови институции, които ползвате в момента, така и в напълно нова. Ваша задача е да намерите тази, която ще ви предложи най-изгодни условия.

Можете да опитате да намерите нов финансов кредитор, с чиито заем да погасите старата сума. От това начинание има смисъл, само ако условията по новия заем са по-добри. Въпреки че пак ще изплащате дълг, така ще избегнете наказателните лихви на стария кредитор и дори може лихвеният ви процент да е по-нисък от предишния.

При бърз кредит

Ако дължите бърз кредит, голяма част от посочените варианти са практически невъзможни или крайно неизгодни. При рефинансиране на бързи кредити, обикновено главницата, лихвата, както и всички такси, неустойки и лихви за забавяне по стария кредит се превръщат в нова главница, по която се дължат по-високи вноски. Върху по-големия размер на главницата се начисляват още по-високи неустойки и лихви и така се попада в омагьосан кръг, информира pariteni.bg.

От друга страна, клиентът много рядко може да получи гратисен период, тъй като самата концепцията на бързите кредити по начало не предвижда такъв. Тегленето на нов бърз кредит от друго дружество, с който да се погаси старият кредит, също е неизгодно. При нов кредит много от фирмите за бързи кредити имат практика да начисляват допълнителни такси, например за разглеждане на заявлението, за оценка на риска и т.н.

Алтернативи

Обмислете и други начини за справяне с финансовите проблеми, например да потърсите заеми от приятели и роднини. Опитайте се да разпределите финансовата помощ между близки хора, за да не натоварвате един човек с голяма парична сума. Разбира се, трябва да се отнасяте коректно към заемите си, за да не си развалите отношенията с хората, които са ви подали ръка.

Краен, но все пак спасителен вариант, е да продавате – ценни вещи, техника, МПС, имоти или нещо друго с цел да погасите заема с получените пари. Въпреки че тази идея не се харесва на мнозина, ако не успеете да погасите дълга си по друг начин, накрая колекторите ще продадат вашето имущество на търг при по-ниски цени и е много вероятно да загубите още по-голяма сума.

И не на последно място е важно да инвестирате време в разработване на месечен бюджет. Първата стъпка към овладяване на финансовото ви състояние е да направите реалистична оценка на това колко пари получавате и колко пари харчите. Избройте всички фиксирани и неотложни разходи.

Не пропускайте да записвате и разходи, които на пръв поглед ви изглеждат дребни и незначителни. След това приоритизирайте разходите за жилище, храна, здравеопазване, застраховка и образование и сведете останалите до минимум. Дори да ви се струва досаден, бюджетният план ще ви помогне да изплатите дълга си и да спестите пари в бъдеще.