Министър-председателят Кирил Петков посети днес Садово, където се срещна със земеделски производители, чиято реколта е силно засегната от падналата градушка.

Премиерът Петков заедно с министъра на земеделието Иван Иванов, който също беше в Садово, дадоха пълна информация за това как ще бъдат компенсирани щетите.

"Държавата ще може да възстанови средствата на земеделските производители максимално бързо. Средствата ще бъдат не само за унищожената на 100% продукция, но и за частично засегнатата.", това каза премиерът Кирил Петков.

Относно темета за Северна Македония министър-председателят каза: "Нищо няма да направим под натиск. Опитваме се да видим дали българските желания и нужди за подкрепата на българите в РСМ могат да се гарантират през европейския процес", обясни той.

Премиерът коментира и искането на украинския посланик Виталий Москаленко за изпращане оръжия на Украйна. "Тази дискусия вече я водихме. Имаме решение на парламента. Ще направим това, което сме обещали", заяви Петков.

"Реколтата ми от пъпеши е унижожена на 80%. Настоявам за адекватни мерки и обезщетение на 100% за претърпените загуби", каза производителят от Садово Костадин Радков след срещата си с премиера на полето край града.

По отношение на доставките на газ министър-председателят обясни, че вторият танкер от САЩ ще дойде на 23 юни.

Има предвидени 5 млн. лева за унищожената реколта от градушки

Градушка унищожи реколтата в Садово СНИМКИ+ВИДЕО