Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска освобождаването на двама висши ръководни служители от ОДМВР-Стара Загора, съобщиха от МВР. 

Стоянов проведе извънредно съвещание на директорите на Главните и Областните дирекции на МВР в страната. Поводът беше инцидентът от миналата година в Стара Загора и действията на полицейските служители при гонка, завършила с фатален край.

Вътрешният министър поиска освобождаването на заместник-директора на областната дирекция в Стара Загора, който към момента на събитието е замествал директора и началника на охранителна полиция.

МВР и директорите отчетоха пропуски, върху които е необходимо да се обърне специално внимание.

Стоянов разпореди анализ на цялата нормативна база, свързана с обучението и подготовката на състава. Целта е да се повиши качеството на обучението, неговата интензивност и системност, както и последващия контрол, пише в съобщението на ведомството. 

Необходимо е да се промени коренно подходът на полицаите на терен към гражданите и да са пример за човешко отношение, категоричен е министър Стоянов.

Ръководството на МВР предприема необходимите действия полицейските автомобили да са оборудвани с камери, а всички полицейски служители да имат т.нар. боди камери.

Засилва се дейността на Института по психология, с оглед вземане на точни решения в кризисни и рискови ситуации и ще се наблегне на ежеседмични занятия с полицейския състав.