Карловецът Христо Христов се сблъска от близо с джамбази - продавачи на кокошки носачки. И тъй като вече е измамен, а би искал да предпази други възможни наивници от золумите на хитреци, възползващи се от лековерни купувачи, публикева пост в социалните мрежи. Ето какво сподели той:

"Обикновено всяка тяхна обява тук е придружена със снимки на добре изглеждащи кокошки и много яйца. Услужливо предлагат дори и транспорт, ако количеството е по-голямо…

Но каква е истината…

Кокошките от породата Ломан Браун са хибридни кокошки, които започват да носят след три и половина месеца. Снасят усилено, а щом навършат година и я надхвърлят - започва линеене и за дълго време, докато то не отмине - не носят.

Точно тогава джамбазите ги продават с гръмки обещания за носливост, но такава за дълго време ще липсва. Това е едно своеобразно “бракуване”, с което тези хитреци обновяват своите стада кокошки. Гледани при лоши условия, в липса на място - от такива кокошки е “изтискано” всичко.

Аз не мога да си върна нито загубеното време, нито положените усилия… Не мога и да продам закупените от мен кокошки. Не мога, защото ще е нужно да лъжа. Храня си ги и полагам старание, за да се възстановят, но това, което мога да направя - то е да предпазя всеки, който предстои да бъде измамен.

Прекрасно е желанието на всеки, който иска да отглежда няколко кокошки в двора си… Но моят съвет е:

Купете си ярки, или (още по-добре) излюпете си пиленца. Така няма да попаднете в мрежите на хитреци и да се намерите в капана на невъзможността да поправите направената вече грешка. Освен че не снасят, такива кокошки са особено агресивни една към друга поради лошата среда, в която са расли, а и поради обстоятелството, че могат да се окажат в различна възраст (поради по-късно настъпило у някои линеене). Такива кокошки се кълват до смърт.

Моите 23 към днешна дата са разделени на четири отделни места, като на всички групи са осигурени отлични условия и възможност за паша. Получават витамини, специален фураж, добавки… Всичко, което е нужно. Уверявам Ви - това е време, усилия, пари, които никой не би искал да си причинява.

Бъдете внимателни с джамбазите на кокошки. Лъжат и продават “бракувани"."