Изявеният документалист и картограф д–р Стефан Пейков е издъхнал внезапно, докато открива своята изложба "Македония в европейската етническа картография". Това се е случило днес около 16 часа в Народната библиотека "Иван Вазов" в Пловдив, потвърди нейният директор Димитър Минев.

"Изведнъж му прилоша, припадна и докато дойде Бърза помощ, почина", каза той. Очевидци са станали поне 70–80 души, повечето от тях историци, документалисти и картографи.

По нищо не изглеждало, че на д–р Пейков не му е добре, предаде "24 часа". "Пристигна за откриването усмихнат и в настроение", описа Димитър Минев. И точно преди началото се случило непоправимото.

Изложбата в Пловдив е по инициатива на изявения документалист и включва 40 карти, събирани от много места. Експозицията представя как Македония е била тълкувана в европейските среди.

В Пловдив ще остане до края на месеца, а след това заминава за Скопие.

Жалко, че това хубаво събитие беше предшествано от кончината на Стефан Пейков, скърбят присъствали. По думите им той е получил масивен инфаркт, но предстои аутопсия, която ще каже причината.

Пейков е на 78 години, работил е  през втората половина на миналия век заедно с Людмила Живкова и с траколога проф. Александър Фол – като част от различни експедиции у нас и в чужбина, свързани с изследването на езотерични явления и факти.

Екипът на GlasNews.bg изказва съболезнования към близките на д–р Стефан Пейков.