„От началото на годината до 13 юни при 526 произшествия е установена концентрация на алкохол в кръвта на някой от водачите над 0,5 промила. В същия период на 2022 година тези произшествия са били 655. Отчитаме намаление при тези произшествия с около 20%, което е ясен показател за това, че се движим в правилната посока и тази контролна дейност, която е засилена в това отношение, дава резултат“. Това обясни гл. инспектор Лъчезар Близнаков от „Пътната полиция“.

„Водачите, които установяваме, които управляват превозни средства пияни или дрогирани, не намаляват, но пък намаляват произшествията с тяхното участие“, добави той в ефира на bTV.

„Тези водачи бяха санкционирани по надлежния ред, съжаляват за случилото се, но не това е хубавото в цялата история. Трябва да си вземем поука и да предвидим какви последици е можело да има в следствие на тези действия от страна на родителите“, посочи той по отношение на репортажите на bTV за деца, управляващи автомобили, докато седят в родителите си.

Близнаков припомни, че от 15 юни до 31 август започва да традиционната акция „Ваканция“, насочена за опазване на живота на децата. Акции ще има и за електрическите тротинетки и велосипеди.

„Проблемът с тротинетките на фона на цифрите и статистиката с, която разполагаме, не е толкова мащабен, но е негативно отношението на останалите участници в движението, които спазват правилата, а виждат че тези водачи се отнасят с, явно така, по-голямо неуважение към установените правила“, каза още той.