Преди дни 32-годишният младши инспектор Петър Бъчваров беше застрелян на българо-турската граница, докато беше на пост. Заподозрените са двама турски граждани, задържани ден по-късно в южната ни съседка. Разследването се води и у нас - в Ямболската окръжна прокуратура, и в Турция.

Братята, убили българския граничар Петър Бъчваров, са психично болни

Тази трагедия отново повдигна въпроса за охраната на граничната бразда. Достатъчно добре обучени и екипирани ли са граничните полицаи?

„Тези момчета всеки ден с телата си спират този безпрецедентен натиск. Оградата не е дотам годна, за да ги предпази или да им помогне. Всеки ден това съоръжение се кърпи и поддържа от тях”, каза вътрешният министър Иван Демерджиев ден след смъртта на полицай Бъчваров.

Освободиха единия от братята, обвинени за убийството на Петър Бъчваров

А стотици униформени, наред с близките и приятелите на убия, си взеха последно сбогом с него на поклонението в Елхово в сряда. Младшият инспектор получи посмъртно Почетен знак на МВР.

Убийството повдигна въпроса за надеждността на охраната на границата.  

„Слушала съм, че момчетата са просто една мишена. Те ходят и гонят мигрантите по горите”, казва Иванка Чалъмова, кметски наместник на село Странджа.

Безлов за убития полицай край Елхово: За първи път чувам за мигранти с оръжие

Хората от региона не вярват, че оградата на браздата реално предпазва. В някои свои части тя изглежда добре запазена и поддържана. Но винаги има начин да бъде преодоляна.