Нарушителите на пътя се увеличават в повечето части на страната, а най-голям е техният брой в Пловдив, сочи справка на МВР. Градът оглави класацията за и най-голям брой ранени и загинали при пътни инциденти.
Кола се вряза в уличен стълб в Пловдив, а шофьорът се оказа с близо промил алкохол в кръвта. Този е само един от примерите за нарушения на пътя през последния месец. По чудо инцидентът се размина без пострадали. Джигитите обаче трудно могат да бъдат спрени.
 
„Прави ми впечатление, че ПТП-ата са много сериозни. Джигитите първо нямат домашно възпитание, после имат малко обучение и си купуват книжките. Изпреварваме се на една боя разстояние, изпреварват неправомерно, карат с висока скорост“, казва жена с дългогодишен стаж зад волана.
 
Само за последните три месеца в Пловдив полицията е констатирала над 14 хиляди нарушения на пътя. Издадените фишове за близо 30 хиляди. С други думи 6% от гражданите са били глобени или наказани от МВР.
 
„На тези хора им казват улични хулигани. Има няколко причини това да е така. На първо място това е личностният фактор – много напрежение се натрупа при хората и обикновено това напрежение трябва да избие някъде. То избива в агресия на пътя. Това е така, защото прекарваме голяма част от времето в движение по пътищата и в чакане по задръствания“, каза пред GlasNews.bg психиатърът д-р Веселин Герев.
 
Според пловдивските шофьори, една от причините за високата скорост на места са именно ремонтите, които образуват задръстванията.
 
„Половината град е затворен, на много места има огромно струпване на коли“, твърди пловдивчанка.
 
В Швейцария например са намалили драстично нарушенията на пътя с камери почти на всеки ъгъл. Глобата за превишена скорост с до 15 км/ч е 250 швейцарски франка или 430 лева, а за по-висока скорост глобата я определя съдия.

„Там няма полицаи – има камери, които като те снимат в няколко дни получаваш писмо, с което ти съобщават каква е глобата. Ако не внесеш глобата ти взимат колата и я продават на търг.“, споделя българка, която живее там.

400 кинта или затвор, ако превишиш с 15 км/ч!

 
Според проучване, ароматизаторите с мента успокояват шофьорите и те не реагират на пътя агресивно, ако го усещат.
 
„По принцип ментолът е алкалоид, който понижава експлозивността. Забавя реакцията на психиката, но не двигателно, а мисловно“, казва д-р Герев.
 
Голям брой нарушения полицията констатира и на автомагистрала „Тракия“. Заради високата скорост често се стига и до инциденти с фатален край.