Д-р Димитър Кехайов - специалист по вътрешни болести изрази мнение относно високата смъртност от ковид у нас. Той описа в пет точки какви са причините за това на стената си във Facebook.

Припомняме, че преди две години медикът обяви, че продава наградата си за висок морал и професионализъм, при спасяването на ранените при атентата на летище "Сарафово". Причината, да се раздели с наградата си, е че не е получил полагащите му се тогава 1000 лева на месец за работа с болни от коронавирус.

Ето какво написа той:

Мнението ми като фармакотерапевт и специалист по вътрешни болести е напълно частно, но се базира на стотици наблюдения /и в амбулаторни, и в болнични условия/ върху чужди терапии на болни от ковид-19 пациенти.

Защо в България има най-висока COVID-19 смъртност?

1. Абсолютно непознаване и несъобразяване с Националния консенсус за лечение на пневмониите на доц. Максимов и сътрудници. Както сами виждате от скрийншота, пневмониите придобити в обществото трябва да се лекуват с два антииботика още от самото начало. Този скрийншот е от едно приложение за мобилни телефони, наречено ANTIBIOTICS в раздела му за емперични терапии на пневмониите. Приложението струва невероятната цена от фантастичните 6.83 /шест лева и стотинки/, направено е от американските пулмолози и е съобразено с абсолютно всички гайдлайни за употребата на антибиотици по света. Ако сте бедни лекари и не можете да си позволите да си го купите, има безплатни също така приложения на тази тема!

 

2. Неидентифициране на подлежащата бактериална белодробна инфекция, която се развива 2-4 дни след началото на вирусната инфекция – наблюдавах със съжаление как пациенти с отчетлива левкоцитоза + яко олевяване се оставят без антибиотична терапия. Такъв пациент с приложението на Рейки, не може да се излекува!

3. Неправилилна продължителност на първоначално несъобразено емперично лечение на пневмониите – имал съм пациенти, които съобщават, че личният им лекар им е назначил азотромицин само + асоциирани лекарства само за 3 дни! Аз лично правя огромно евала на такъв личен лекар!!!

4. Неправилен триаж на ковид-19 пациентите, което рефлектира в свръхнатоварване на болниците у нас. CURB-65 Score for Pneumonia Severity въобще не се познава от над 98% от лекарите у нас. Доц .Максимов посочи други – подобни – критерии за триаж на пациентите с пневмония придобита в обществото, които уви и те не се познават почти!

5. Непознаване критериите за започване на антибиотична терапия, които са клинико-лабораторни и смесени и са 7 на брой!

Мога да посоча, поне още 3 напълно основателни причини за невероятно високата смъртност на пациентите, заразени с ковид-19 у нас, но ще си ги спестя, защото така и така още отсега усещам „възсторжените“ отзиви на постинга ми от различни колеги!!

ПП. Без да се хваля и/или изтъквам, от лекувани над 1500 пациенти, вкл. изписани от болницата такива, и някои от тях с усложнена пневмония имам 1 единствен смъртен случай в дома на пациентката, която бе невероятно симпатична 97 годишна професорка по право, неподвижен инвалид с 2 инсулта и Алцхаймер – първото заболяване с класическия щам на ковид-19 го овладях успешно, но Омикрон я повали при все последвалия опит за оптимизация функцията на имунната система след първата антибиотична терапия на възрастната жена. А според статистиката на съвестта ми трябваше да има към поне 40 мъртви пациенти!!!"