Лекарите-ортопеди от общинската болница във Велинград са спасили ръката на млад мъж, приет с хеморагичен шок и частична ампутация на горния крайник.

 36-годишният Живко от Пловдив е претърпял изключително сложна ортопедична операция, съобщиха от здравното заведение в курортния град. Мъжът е приет на 16 Юли по спешност, поради травма - резултат от рязане на плочки. Ръката му е частично ампутирана, а кръвоснабдяването й е изцяло прекъснато.

Веднага е направена спешна операция, с която е възстановено храненето на ръката, чрез шев на артерия брахиалис (мишничната артерия), вена брахиалис, вена базилика и са възстановени нервите.

Екипът, извършил операцията на  е в състав: д-р Жеко Чешмеджиев, д-р Димитър Карабожиков, д-р Константин Кърпачев, анестезиолог- Доц. Маргарита Кадийска, операционни сестри - Славка Фотева и Ваня Гергова, анестезиологични сестри- Айгюн Мустафа и Фатиме Градева, операционни санитари- Марияна Иванова и Ади Налбантова.

За Живко вече е преминал тридневният критичен период за тромбоза на анастомозите. Ръката е раздвижена. Направена е консултация и доплер от съдовия хирург д-р Веселин Грозев, от които е ясно, че ръката е захранена.

На младия мъж предстоят още операции за възстановяване на моторните снопчета на двигателните нерви.

Снимката е илюстративна