"При среща с мечка най-важно е да запазим самообладание и да не бягаме. Мечката е хищник, въпреки че диетата й включва растителна храна, и едно бягане или движение би я провокирало да преследва бягащия обект. Затова запазете спокойствие, бъдете с лице към нея, но не я гледайте право в очите, и бавно, бавно отстъпете назад. Ако пък е на място, където тя не може да премине по – нататък, осигурете й място, където тя спокойно да се оттегли и да се почувства сигурна", казва в интервю за БГНЕС експертът по фауна в Природен парк "Витоша" Никола Дойкин по повод на темата с мечката в Белица, нападнала жена с бебето й на гърба, тръгнала да бере гъби.

Разрешително за отстрел на мечката има, но няма да бъде отстреляна!

"Най-важното е да направим така, че да не се срещаме с мечка или други диви животни, които биха могли да бъдат опасни за нас, като преди това трябва да известим за нашето присъствие в гората. За целта е нужно да вдигаме малко шум – един нормален разговор е напълно достатъчен, за да бъдете чути от дивите животни и те да се оттеглят" , съветва експертът и добавя, че Витоша е едно от местообитанията, където се срещат мечките.

Заради пренаселеността на северната й част, кафявата мечка се среща най-често в южните части на планината.

"Някои от туристическите пътеки в планината минават през местообитания на мечки и съответно е имало такива срещи, при които двете страни са поизплашени и след кратко съзерцаване всеки си поема по своя път и досега не се е стигало до инцидент", казва той и добавя, че животните избягват срещите с човека, защото повечето от тях не завършват добре за тях и когато такава среща се случи, то тя по-скоро е случайна.

Дойкин обясняв ощеа, че зрението на мечките е слабо развито заради местообитанието им, но за сметка на това, те имат силно развито обоняние и слух.

"Човекът не се възприема от мечката като храна, а само за източник, около който може да бъде набавена храна", подчертава експертът и призова къмпингуващите на места, където има диви животни да не хвърлят отпадъци и хранителни такива около лагера, защото това може да привлече всякакви диви животни, не само мечки.