Изместването на ценностите е причината за изкореняването на вековните дървета по бул. „Руски“. Така психиатърът Веселин Герев коментира фаталната катастрофа от 13 май в Пловдив, при която загинаха двама души. Рейндж Роувър, шофиран от 21-годишния Кристиан Екмекчиян с около 200км/ч., се заби в два огромни чинара, които въпреки масивността си изхвърчали на десетки метри от фаталния удар. Автомобилът, в който пътували четирима младежи, бе разполовен, превърнат в сгъната до неузнаваемост ламарина. Кристан и Теодора Николова, пътувала на предна седалка, намериха смъртта си там – на булевард „Руски“, на 20 и 21 години. Други трима пострадаха – двамата им приятели, возили се на задна седалка, и пожарникар, отзовал се по служба при инцидента.

След зловещата катастрофа обществото си зададе много въпроси. Кой носи вина за това, индивидуална или колективна безотговорност е? Достатъчно повелителни ли са законите ни, че да „вкарат в правия път“ шофьорите? Адекватна ли е държавата в санкциите на такова поведение? Откъде всъщност се заражда то и прочее.

Отговор на тези въпроси дава психиатърът от Пловдив д-р Веселин Герев. Според него този тип шофьори са пример за психопати, които демонстрират пълна липса на емпатия и отхвърляне на закона. По негово мнение много по-склонни към безразсъдство са хората от поколението Z и във възрастова група 18 до 30 години.

„Хората от поколението Z, всички ние грижливо отгледахме години наред. Резултатите от това ще ги гледаме оттук насетне. Те има няколко основни характеристика – живеят във виртуална среда. Връзка с реалността нямат, а когато я получат, виждате какъв е резултатът – той е фатален. От друга страна, повечето от тях са недоучени шофьори с малко практика зад волана. Родителите услужливо и глуповато им купуват мощни и скъпи коли. А в ръцете на един слабо интелигентен психопат, живеещ във виртуална среда, такава кола може да се превърне в собствената му гробница. Става опасност не само за него, представете си какво можеше да се случи, ако това беше посред бял ден и на булеварда имаше и други хора“, коментира психиатърът пред TrafficNews.bg.

По думите му до такива прояви води „една абсолютна психопатия, интелектуални дефицити и дефекти на характера“.

В повечето случаи скоростта е опиат за това поколение, а агресивно способните хора търсят такъв вид емоция, казва още той. „Това е признак и на живот в илюзорна действителност, в която хората мислят, че „може да бъде натиснат рестарт“ на играта“.

Законът за движение по пътищата е абсолютно категоричен, но наказателният процес не е достатъчно сериозен. „Имам един познат следовател, който споделя наблюдението си, че чист съдебен процес съществува само ако и двете страни са бедни. Този тип шофьори, психопати, показват отношение, че всичко ще отмине, защото ще си платят. Ще ползват протекции“, казва той, но пояснява, че понякога собствената им глупост води до необратимост.

Имало ли е алкохол в кръвта на Кристиан, предизвикал тежката катастрофа в Пловдив

Според психиатърът друг основен казус е липсата на страх от закона и това определя като липса на грамотност и интелект. „Човек с 16 издадени глоби, актове и фишове и не му е прибран документа за управление на МПС – тогава кой е виновен за всичко това? Ние всички, като общество. Този човек няма страх, че ще бъде наказан. Това е обществената глупост“, допълва той.

Той даде пример с рестрикциите, които се прилагат в други западни страни като Германия, където застраховката на автомобила се определя от неговата мощност и шофьорския стаж на собственика ѝ.

„Ако е рамките на една година направиш ПТП, застраховката му се увеличава тройно. Когато ти бръкнат дълбоко в джоба и не можеш да си управляваш автомобила си, започваш да осъзнаваш защо. Иначе психиката на хората по цял свят за устроена по един и същи начин“.

Нулев толеранс към агресията във всичките ѝ форми трябва да бъде проявяван настойчиво от хората, казва още специалистът.

„Ние, като общество, трябва да спрем да съчувстваме на такива психопати и рязко да осъждаме действията им. Лобното им място трябва да е паметник на глупостта. Изместването на ценностите е причина за изкореняването на тези вековни дървета по бул. „Руски““, заявява д-р Герев и допълва, че хората, които защитават престъпника, са също толкова склонни да извършат престъпление.

Две думи на трагично загиналия в Пловдив Кристиан звучат пророчески. Кой ги чу?

Неговият съвет към поколение Z е да се научат да спазват правилата. „Тези правила са написани, за да защитят живота и здравето както на самите вас, така и на живота и здравето на всичко останали членове на обществото. Мерките са превантивни и трябва да се спазват“, обръща се той към младите. Според него най-важният урок за тях трябва да бъде, че животът не е виртуална игра и фаталните последствия са необратими.

„Към родителите, възпитали това поколение, имам много сериозен съвет. Не им купувайте луксозни играчки, защото това може да им коства живота!“, категоричен е д-р Герев.

„Подобни хора растат в агресивна среда, формирана първо от семейството, после училището и оттам нататък започват кризите – липса на авторитети, на приоритети и на всякакъв здрав разсъдък. Само виждате, че много пъти тъй наречените идоли на това поколение се снимат с бясна скорост в интернет. А те им подражават, искат да бъдат на хора с асоциално поведение“, пояснява специалистът.

По повод възможността преди фаталния удар Кристиан Екмекчиян да е бил в нетрезво състояние, д-р Герев заяви: „Поколението Z е склонно да употребява психоактивни вещества – наркотици и алкохол. Една такава скорост много често се провокира от употребата на такива вещества. Амфетамино подобните субстанции например дават много импулсивно поведение и агресия. А шофирането с подобна скорост е вид импулсия. От друга страна, създават недооценъчност на ситуацията – човек губи представа за условията на пътя, за пространство, движението на предметите и собственото си присъствие в това пространство“.

Автомобилен състезател: Шофьорът на мощния джип е шофирал с над 200 км/ч ВИДЕО