Изкуство и спорт, слети ведно. Танц, който едновременно ни кара да спортуваме, но и да бъдем щастливи. Не само хоби, но и начин на живот. Защото му се отдаваш напълно, тренираш усилено, с една-единствена цел - да станеш по-добър, да бъдеш перфектен. А когато дойде мигът ти на голямата сцена, се разтваряш в магията и пленяваш публиката. Балетът!

Има в Пловдив едно танцово студио - Magnifique, в което деца, почти бебета, и доста по-възрастни ентусиасти на практика доказват, че за балета няма възраст. И никога не е късно да отвориш сърцето и сетивата си за това изящно изкуство. Само след две седмици - на 19 юни, от 17:30 часа, всички възпитаници на студиото ще покажат какво са постигнали през последата една година и ще зарадват своите родители и своите деца.

Децата ще представят солови и групови изпълнения от различни класически заглавия, като „Дон Кихот“, „Пахита“, „Спящата красавица“, „Корсар“, „Копелия“ и други. Ще представят хореографии в различни танцови стилове – класически балет, характерни танци, модерни танци. Освен учениците от балетните групи в концерта ще вземат участие децата от класа по Модерни танци, които ще дебютират на голяма сцена.

В концерта ще се включат и възпитаници на музикална школа „Аморозо“, танцьори от Ера Балет и Мюзикхолен театър. Тук ще са  и всеизвестните премиер солисти на Софийска опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев. Изключителна роля в осъществяването на събитието има и ръководството на Държавна опера Пловдив в лицето на доц. д-р Нина Найденова, които спомагат за осъществяването му паралелно с официалното откриване на летния фестивал Opera Open на Античния театър.

Събитието ще се проведе на сцената на Дом на културата „Борис Христов“, а билетите могат да се закупят от касата на Опера Пловдив в Дома на културата или от танцовото студио, с локация хотел SPS, ет. 3. Те са на цена от 12, 16 и 20 лв.

Ето какво сподели Нора Маршаха – танцов ръководител и основател на студиото, пред GlasNews:

- Kое е това, което ви отличава от другите подобни школи?

- Toва, че сме много взискателни към работата с децата, отличаваме се с резултатите, знанията и нивото на изпълнение, които децата демонстрират. Но въпреки своята взискателност успяваме да заразим децата и да запалим любовта им към балета.
Единствено ние даваме възможност на деца под 4 години и възрастни да се докоснат до балетното изкуство. Стараем се да поддържаме приятна атмосфера и условия за развитие, където всеки да се чувства добре.

- Какви успехи имате през годините?

- Имаме деца, приети в Национални училища за танцово изкуство в България и Щутгарт, участия в спектакли с Опера Пловдив, множество успехи и първи места по международни танцови конкурси, спечелени стипендии за даровити деца. Школата може да се похвали с над 100 възпитаници на възраст от 2,6 до 16-годишни деца, както и любители-възрастни.

- Какви са хората, отдали се на това да учат малки и големи на балет?

- Изключително отдадени, критични и самокритични, с огромна любов към изкуството и към преподаването. За мен това е мисия - да предам знанията си и да покажа, че няма невъзможни неща, когато има желание и мотивация! И че няма възраст за това да отвориш сърцето си към танца!

За нас е огромна чест, че най-добрите премиер солисти на България ще участват в нашия концерт. Страхотна подкрепа и демонстрация на високо ниво и авторитет в лицето на школата ни.