България е част от света и затова толкова много поколения даваха всичко от себе си, за да се върне там, където ѝ е мястото. По време на преговорите настоявахме, че сме част от Европа и искаме да поемем своите ангажименти и сега в един труден момент си струва да си припомним отново защо искаме да сме част от ЕС и от НАТО и част от света - това коментира първият български еврокомисар Меглена Кунева във връзка със ситуацията в Русия през последните дни.

"За да не сме затворени и да намираме решения заедно и да се чувстваме по-големи и по-важни отколкото, ако сме една страна от европейския континент. България ще може да направи своя профил и политически, и национален. Какво обаче се случва в една страна, в която няма демокрация и нейния президент се опитва да профилира страната единствено и само през миналото и ограждайки се, буквално с бодли и защитни мрежи от всички останали, изолирайки се. Тогава той престава да има всички онези сетива както външнополитически, така и вътрешнополитически, които правят една страна ефективна, преди всичко за нейните граждани", каза Кунева в ефира на БНТ.

Тя сподели, че едно от нещата, които са ѝ направили най-силно впечатление е било обвинението срещу Пригожин, което дойде в момента, след като той каза, че всички основания за войната в Украйна, които президентът Путин е предложил на общественото внимание, до едно са фалшиви.

"Тук се натисна спусъкът, образно казано, което означава, че страхът от това, че истината излиза наяве е много силен в политическия елит. Путин е обзел всяко едно политическо местенце публично. Опозиция трябва да има, няма как да има демокрация без опозиция", поясни тя.

„Путин не прощава на предателите": CNN не изключи ликвидирането на Пригожин в Беларус

Меглена Кунева смята, че Путин ще се опита да използва това положение някак си от своя гледна точка и да удари още по-силно опозицията и медиите.

Тя коментира и темата за българските кандидатури за еврокомисар и значението на общата подготовка на кандидатите:

"Остава по-малко от година от мандата на тази ЕК. За нас е важно, който и да е български комисар, да бъде добре подготвен по всички теми - моят опит сочи, че 70% са други теми и 30% са твоят ресор."