120 лв. бонус към всяка пенсия да продължи да се плаща поне през първите 6 месеца догодина, предложи министър Белчев днес по обяд. Вечерта обаче финансовото министерство коригира министър Белчев. Минималната пенсия ще е 370 лв., а от януари до юни ще има добавка от 60 лв., уточниха от ведомството седем часа след изявлението на служебния министър. При този вариант хората с най-ниски пенсии ще вземат вече 430 лв. на месец, а не 420 лв.

През месец септември тази година Народното събрание със Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. определи минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 25 декември – 370 лв. уточняват от пресцентъра на Министерство на финансите.

В подготвяната от служебното правителство дискусионна рамка - Базов сценарий и основни допускания за Бюджет 2022 са включени разчети за минимална пенсията за осигурителен стаж и възраст – 370 лв., а от 1 юли осъвременяване на размера й по реда на чл. 100 от КСО или по т.нар. „швейцарско правило“.

Минималната работна заплата да стане 710 лева. Увеличение и на детските надбавки

Допълнително за периода от януари до юни 2022 г. е предвидено изплащането на допълнителни суми (добавки) към пенсиите в размер на 60 лв. като мярка за подкрепа на всички пенсионери във връзка с продължаващото разпространението и динамиката на COVID-19.