Министърът на здравеопазването Асена Сербезова осъди поведението на заплаха и терор към медиците в страната, като призова за уважение и благодарност за лекарите, фармацевтите и медицинските сестри.

"Не приемам никаква форма на агресия спрямо лекари, фармацевти, професионалисти по здравни грижи, санитари и шофьори на линейки – изобщо срещу хората в системата на здравеопазването, които всеки ден пренебрегват себе си, за да помогнат на друг, вярващ или не вярващ, а накрая - просто човек, който има нужда от квалифицирана медицинска помощ, основана на медицинската наука и практика", пише тя.

Министър  Сербезова коментира актуалната обстановка в страната, в която медиците продължават да лекуват пациентите си:

"5 223 граждани в момента се намират в болница, 541 са тези в интензивните отделения на лечебните заведения. За всички тях се грижат преуморени, на абсолютния предел на физическите си сили и на психическата си издръжливост, медицински специалисти. Те се борят не само с COVID-19, но и със страхове, недоверие и невежество. Те лекуват и ваксинирани и неваксинирани, и вярващи и невярващи в науката, лекуват и в малки и в големи болници, и в държавни и частни структури, но всички те често на предела на силите си..."

"Всеки има право на избор на какво да вярва и на какво не, но това не му дава право да бъде насилник, както и да призовава за саморазправа. А рано или късно всички опираме до грижите на хората в здравеопазването. Пазете ги", призова здравният министър.

Припомняме, че в Русе за няколко дни имаше два случая на насилие над медици.

Нападнаха лекар заради поставена ваксина? ВИДЕО 18+