Млад мъж от Благоевград раздруса сериозно съгражданите си с една идея. Тя е простичка - млади, силни мъже като него помагат през почивните дни на възрастни хора или такива, които имат нужда, с физически труд. Безвъзмездно, доброволно. На всичкото отгоре младият мъж пусна пост в социалните мрежи, но анонимно, защото не желае показност. И като се отприщиха едни предположения, едни подозрения... за минути под поста имаше десетки коментари на хора, които, досещате се, не бяха на евентуални доброволци. Това принуди благоевградчанина да излезе на светло и днес пусна втори пост.

Ето първия:

"Здравейте, нарочно пиша анонимен пост, докато идеята ми не се реализира, не искам показност, искам да бъдем малко от малко полезни за обществото. Та, набирам доброволци, млади мъже! Идеята ми е всяка събота и неделя, когато не сме на работа, да памагаме на възрастни хора или хора в неравностойно положение с физически труд (цепене и прибиране на дърва, хвърляне на отпадъци, местене на тежки неща и абсолютно всичко, от което имат нужда). Идеята ми е тук да събера млади момчета, които биха се отзовали 1 ден седмично за 2-3 часа, ако има такива, вие хората от групата да ни помагате с предложения на хора около вас, които имат нужда от такава помощ. Целта е максимално много хора да разберат за нас и да сме полезни, като стане въпрос за безвъзмездна помощ под формата на физически труд. Ако има желаещи, нека да напишат в коментарите."

Ето и част от коментарите на хората, прочели предложението:

"Само ръкопляскания от жени и нито един отзовал се мъж!"

"Нито съм мъж, нито първа младост, но пък не ме плаши физически труд. Пишете, ако разширите кръга на доброволците."

"Хубава идея, но не я одобрявам, защото познавам такива хора, които имат нужда, но тези хора също така имат деца и внуци, които събота и неделя си ходят на разходка на почивка, а друг да им върши работата, няма как да стане."

"Идеята е супер, ама явно не си се занимавал с тия работи. Злобата е по хората и каквото и да правиш, винаги ще те плюват и ще търсят каква ти е далаверата. От личен опит ти го казвам."

"Ще изчезне нещо от къщата на някой възрастен човек и са ви прибрали всичките у Бобов дол. В тая група само тъпи идеи се дават от анонимници".

А ето и втория пост:

"Във връзка с вчерашния ми пост, свързан с набирането на доброволци за физически труд в помощ на стари хора и хора в неравностойно положение, искам да кажа 2 неща. 1-во: Тъй като писаха, че ще се краде от домовете на хората, че от анонимни постове пишат само еди-какви си, аз стоя зад поста и поемам отговорност върху всяка открадната вещ от дома на човека, на който ще помагаме, просто не исках да е с име, затова беше анонимен. 2-ро и хубавото в случая е, че писаха около 5 мъже и стартираме тази неделя. Моля в коментарите свържете ни с човек, който има нужда от нашата помощ или дайте предложения къде може да бъдем полезни."

Оказа се, че мъжът се казва Илиан Томанов и след като се легализира, идеята му предизвика овациите на благоевградчани. Сега остана и други да се присъединят към петимата доброволци, които тази събота и неделя вероятно ще направят някоя баба или дядо щастливи. Кой знае?